Pioneer: ha Magyarország megállapodik az EU/IMF-fel, indulhat a jegybanki kamatcsökkentés

Budapest, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – A Pioneer Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója szerint ha Magyarország megállapodik az EU/IMF-fel, szinte azonnal elindulhat a jegybanki kamatcsökkentés.

 

Forián Szabó Gergely az alapkezelő cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján mondta ezt, arra alapozva, hogy a nemzetközi intézményekkel való megállapodás után várhatóan erősödik a forint és az állampapírok hozama is mérséklődik. Az EU-val és az IMF-fel való megállapodásra még hónapokig várni kell, a megállapodásra valószínűleg a harmadik negyedévben kerül sor – fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére elmondta: a Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogram alapján Magyarország várhatóan kikerül majd az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól. Az is segítheti a folyamatot, hogy a parlamentben várhatóan előrehozzák a nyár elejére a jövő évi költségvetés fő számairól szóló vitákat, és ez az IMF/EU tárgyalások szempontjából is kedvező lehet.

A befektetési igazgató elmondta: az utóbbi időben az eurózónában hol a spanyolországi események, hol a görög fejlemények borzolták a kedélyeket, jelenleg újból a görög események, nevezetesen a görög választások kimenetele került a figyelem fókuszába.

Elmondta: a görögországi választások után az EU/IMF-ellenes pártok megerősödtek, a “görög euró” egyre ingatagabb, és fel kell készülnie az Európai Központi Banknak (EKB) arra, hogy Görögország esetleg kilép az eurózónából, és újra bevezetik drachmát. “Valószínűleg erre vonatkozó forgatókönyvek is készülnek az EKB-ban” – mondta a befektetési szakértő.

Arról is szólt, hogy a spanyol gazdaság is ingatag lábakon áll, fel kell készülni arra, hogy az írországihoz hasoló hatalmas áresés következhet be a spanyol ingatlanpiacon. Elmondta: a spanyol gazdaság jelenleg nagyon legyengült állapotban van. Jelentős munkanélküliség terheli a folyamatokat, az ország a kötvényhozamokon áll vagy bukik, és elképzelhető, hogy mentőcsomagra lesz szüksége – fejtette ki Forián Szabó Gergely.