Pintér: ügyészségi vizsgálat zajlik a BRFK-n talált szabálytalanságok miatt

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – A belügyminiszter közlése szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a belső ellenőrzés “szabálytalanságokat vélt felfedezni” a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezek kivizsgálását az ügyészség végzi.

 

Pntér Sándor ezt kedden, országyűlési bizottsági meghallgatása után nyilatkozta kérdésre újságíróknak, kitérve arra is, hogy a rendőrségen belül történeteknek felfüggesztés, illetve a rendelkezési állományba helyezés a következménye. Arra a kérdésre, ezek olyan jellegű események voltak-e, mint amiről a Népszabadság kedden írt, azt mondta: sokféle jellegűek voltak, ám részletekbe nem bocsátkozott. A Népszabadság keddi számában pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesüléseként arról írt, a magyar rendőrségen elkövetett visszaélés-sorozatban nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség az ORFK feljelentése nyomán. A cikk szerint a szövevényes gazdasági bűncselekmény-sorozatra a rendőrség hónapok óta folyó általános átvilágításának keretében derült fény.

Hozzátették: információik szerint az üggyel szoros összefüggésben vonta vissza Pintér Sándor belügyminiszter május 8-án a III. kerületi kapitányság éléről a BRFK vezetőjének közbiztonsági helyettesévé kinevezett Markó Attila ezredes vezetői megbízását. Egyidejűleg Hatala József országos rendőrfőkapitány Jánosik Istvánt, a BRFK közlekedési főosztályvezetőjét állította fel. A lap szerint a BRFK belső ellenőrei feltárták: a főkapitányság közlekedési és rendezvény-, illetve szállításbiztosítási ügyekkel foglalkozó osztályain egy jól körülhatárolható kör a rendőrség nevében rendszeresen végzett térítés ellenében nyújtható szolgáltatásokat, például rendezvény, veszélyes vagy túlméretes szállítmány biztosítását, a vizsgálat eddigi adatai szerint számla nélkül. Sok esetben szerződést sem kötöttek, vagy ha mégis, utólag papírozták le az ügyletet, s a dokumentációból nem derült ki, hogy történt-e ellenszolgáltatás, vagyis kifizették-e a számlát.