Pintér Sándor szerint indokolatlan a FRDÉSZ-demonstráció

Pintér Sándor belügyminiszter felkérte a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségét (FRDÉSZ), hogy tekintsen el az október 2-re tervezett figyelmeztető demonstrációtól. A tárcavezető azzal érvelt, hogy a rendvédelmi törvény-módosításokon még dolgoznak, vagyis nem nyújtották be ezeket a Parlamentnek, a munkában pedig az érdekképviseletek javaslataira is számítanak. A belügyminiszter arról is beszámolt: felfüggesztették a műszakilag alkalmatlan járművek használatát a rendőrségnél és felelősségre vonások is lesznek.

Pintér Sándor kitért arra is, hogy az ország meggyőződése szerint magas a korrupció, amit a kormányzat fel akar számolni. Ehhez viszont erős rendőri munka és a rendőrökbe vetett bizalom kell – magyarázta a miniszter a megbízhatósági vizsgálat kapcsán. Hozzátette: a törvénymódosítások kidolgozás alatt állnak, így például az érdekképviseletek javaslatára kiterjesztik a vizsgálatot más körökre is. A tárcavezető indokolatlannak tartja a demonstrációt, miközben tartanak a tárgyalások. A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) egyébként péntek délután ülésezik. Pintér Sándor kifogásolta, hogy éppen az önkormányzati választások előtti napra időzítették a demonstrációt, mint mondta, úgy tűnik, mintha ez más célt szolgálna.

A belügyminiszter arról is beszámolt: felfüggesztették a műszakilag alkalmatlan járművek használatát a rendőrségnél és felelősségre vonások is lesznek. Kifejtette: megbízatásának kezdetén technikai szemlét rendelt el, ahol azt a választ kapta, hogy elfogadhatóak a járművek. A motoros rendőr halála után viszont az derült ki: a motorok 48 százaléka alkalmatlan a közlekedésre, vagyis valakik félrevezették feletteseiket és a minisztériumot – tette hozzá.