Pillanatnyilag kérdéses Gercsák Szabina riói fellépése

Gercsák Szabina és edzője, Flórusz János
Gercsák Szabina és edzője, Flórusz János
Miskolc – A miskolci cselgáncsozó most nem kvótás, de még olimpikon lehet.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat mexikói záróversenyét megelőző pillanatnyi helyzet szerint nyolc cselgáncsozó képviselheti Magyarországot az augusztusi ötkarikás viadalon. Az áprilisi, kazanyi Európa-bajnokságon bronzérmes Gercsák Szabina (Hell Miskolci Judo Club) a két legutóbbi versenyén, Bakuban és Almatiban „csak” hetedik lett, így kiszorult kontinentális kvótát érő helyről.

Ketten is megelőzik

– Minden súlycsoportban legfeljebb két kontinentális kvóta osztható ki, és a 70 kilóban Almati után sajnos két európai, a horvát Barbara Matic és a grúz Esther Stam is megelőzi Szabinát – mondta Nagy András, a szövetség szakágvezetője. – A guadalajarai Mastersről való visszalépésekkel, vagy esetleg sérülésekkel még változhat a helyzet, de erre kevés esély van. Mexikóba már csak a világranglista első tizenhat helyezettjét hívják meg, mi hét meghívót kaptunk, a 29. helyezett Gercsák Szabina nincs közte.

Van reménye

Ennek ellenére még ott lehet a jövő hét végén Közép-Amerikában, hiszen nevezését elküldték, s utólag abban az esetben invitálják, ha a ranglistahelyezésük és pontjaik alapján már biztos kvótások közül többen lemondják szereplésüket, vagy például sérülésre hivatkozva „kimentik” magukat.

A mezőny a hírek szerint május 20-ig alakul ki. Ha a miskolci versenyző kijut Mexikóba, még van lehetősége a pontgyűjtésre – ellenkező esetben nincs. Viszont itthon maradása esetén is van menekülési útvonala: ekkor azért kell szurkolnia, hogy a horvát és a grúz lány közül valamelyik tegyen ki magáért a tengerentúlon, mert így a ranglistás helyezése alapján alanyi jogon mehet Brazíliába, a kontinentális kvóta pedig újra Gercsákhoz kerülhet. Az első határnap tehát május 20-a, a második pedig május 29-e.

ÉM-KT


Egy kis matematika

A Rióban tatamira lépő 386 cselgáncsozóból 352 az IJF június 10-i világranglistájáról kerül az olimpiai mezőnybe. Első lépésben a férfiaknál súlycsoportonként az első 22 helyezett (22×7=154), a nőknél az első 14 helyezett (14×7=98), azaz összesen 252 dzsúdós szerez kvótát. A maradék 100 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják, kontinentális eloszlásban: Európából 25, Afrikából 24, Amerikából 21, Ázsiából 20, Óceániából pedig 10 sportoló. További 14 cselgáncsozót delegál a rendező Brazília, a fennmaradó 20 hely betöltéséről pedig egy háromtagú bizottság – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és az IJF képviselője – dönt. A magyar versenyzők a kvalifikációs sorozat május 30-i zárultáig még a jövő hétvégén sorra kerülő – és rendkívül sok pontot adó – Mesterek Tornáján gyűjthetnek pontokat.