Friss hírek

2008.12.17. 10:53

Kína hadihajókat küldene a szomáliai kalózok ellen

<p>Kína "komolyan fontolgatja", hogy hadihajókat küld Szomáliai kalózveszélyes partjaihoz - idézte szerdán az állami hírügynökség a helyettes kínai külügyminisztert. Közben a nemzetközi tengerészeti hivatal (IMB) bejelentette, hogy biztonságban van annak a kínai hajónak a legénysége, amelyet szerda hajnalban támadtak meg kalózok az Ádeni-öbölben.</p>

Kína komolyan fontolgatja, hogy hadihajókat küld az Ádeni-öbölbe, és Szomália partvidékére a közeljövőben, kísérő feladatokra - közölte Ho Ja-fej külügyminsizter-helyettes az ENSZ Biztonsági Tanácsának miniszteri találkozóján New York-ban. Egy szakértő elmondta, hogy Kína modern történelmében ez lesz az első alkalom, hogy Peking a kínai vizeken kívül hajt végre küldetést.

Közben az IMB bejelentette, hogy biztonságban van az a harminc kínai tengerész, akiknek hajóját az Ádeni-öbölben szerda reggel támadták meg kalózok. Az állami Új Kína hírügynökség korábban arról számolt be, hogy a hajó tulajdonosa nem tudta elérni a legénységet a kalóztámadás után.

Az IMB közlése szerint a tengerészeknek több órán át sikerült megakadályozniuk, hogy a kalózok bejussanak a kabinokba. Ez alatt az idő alatt a kalózok elleni küzdelemhez Szomliához vezénylet nemzetközi erők egy katonai helikoptert küldtek a kínai hajóhoz, és elűzték a már a fedélzeten lévő martalócokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!