Friss hírek

2009.01.26. 17:00

Új pénzügyminisztériumi autók - PM: négy kocsit cseréltek le, de ez is csak félmegoldás volt

<p>A Pénzügyminisztérium (PM) járműparkja elöregedett, a járművek többsége 4 évnél idősebb, több százezer kilométert futottak. A tárcánál utoljára 2004-ben volt járműcsere, de az csak néhány autót érintett. A többi kocsi az elmúlt években a szokottnál többször hibásodott meg, és emelkedtek a javítási költségek is. Ezért döntött úgy a Pénzügyminisztérium 2008 közepén, hogy négy autót, köztük a Veres János miniszter által használt A6-os Audit lecserélik - így reagált a tárca hétfő délután a fideszes Koszorús László sajtótájékoztatójára.</p>

A Miniszterelnöki Hivatal 2007 óta nem indít központi közbeszerzési eljárást a kormányzati autók cseréjére, a beszerzést a tárcákra bízza. A négy autót nyílt közbeszerzési eljárással szerezték be, amelyet a PM egyik intézménye hirdetett meg korábban. A tárca saját költségvetéséből fizették ki a kocsikat. A közbeszerzési eljárást még azelőtt indították meg, hogy a gazdasági válság elérte Magyarországot. Az eljárás utáni szerződést is szintén a válság megérkezése előtt írták alá.

A lecserélt autók javítási költsége az elmúlt két évben megközelítette a 10 millió forintot. A járművek több mint 300 ezer kilométert futottak. A miniszter korábbi Audija megbízhatatlanná vált, előfordult, hogy hivatalos program közben hagyta cserben a kocsi, másik járművet kellett keríteni. A régi államtitkári Audi decemberben többször mozgásképtelenné vált, és autómentővel kellett elszállítani.

A gépkocsik beszerzésénél a Pénzügyminisztérium az érvényes jogszabályok szerint járt el, amelyek tartalmukat tekintve 1997 óta változatlanok - írják a PM közleményében.

A négy kocsi cseréje ugyanakkor csak részben oldotta meg a problémákat. Több olyan jármű van üzemben továbbra is a tárcánál, amelynek a futásteljesítménye szintén megközelíti vagy el is éri a 300 ezer kilométert - zárul a közlemény.

A fideszes Koszorús László hétfőn azt mondta: az ellenzéki párt követeli a kormánytól, hogy nevezzék meg azokat, akik utasítást adtak a pénzügyminiszter és az egyik szakállamtitkár új luxusautójának beszerzésére illetve, akik meghozták ezzel kapcsolatban a végső döntést. Az ellenzéki párt szerint pofátlanság ilyen drága járműveket beszerezni akkor, amikor a gazdasági válság miatt nehéz helyzetben vannak az emberek. A Fidesz írásbeli kérdéssel fordul az ügyben a miniszterelnökhöz és a pénzügyminiszterhez.

A Magyar Nemzet szombati számában írt arról, hogy új Audi A6-ost kapott Veres János pénzügyminiszter, egyik szakállamtitkára, Kovács Álmos pedig egy új Volkswagen Passatot. A 14,2 millió forintos miniszteri autót azért kellett megvenni, mert az előző Audi négyéves volt, 300 ezer kilométert futott. A szakállamtitkár 8 milliós Passatja pedig egy 8 éves 370 ezer kilométert megtett VW-t váltott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!