Friss hírek

2009.06.02. 18:19

Nem fogadja el a NATO a dél-oszétiai választások eredményét

<p>Visszautasította a NATO kedden a szakadár grúz régióban, Dél-Oszétiában tartott hétvégi választások eredményét. Az észak-atlanti szervezet egyben arra figyelmeztetett, hogy az ilyen szavazások nem járulnak hozzá a békéhez.</p>

"A NATO nem ismeri el a május 31-én tartott választásokat Dél-Oszétiában" - közölte kedden a 28 országot tömörítő katonai szervezet főtitkára, Jaap de Hoop Scheffer, aki hozzátette: a NATO továbbra is támogatja Grúzia szuverenitását és területi épségét.

Vasárnap a Moszkva-barát pártok nyerték a Dél-Oszétiában megtartott választásokat. A voksolást már előre törvénytelennek minősítette az Európai Unió soros cseh elnöksége, amely ugyancsak elutasította az ott született eredményeket.

A kaukázusi Dél-Oszétia 1991-ben szakadt el Grúziától. A köztársaság függetlenedési törekvései robbantottak ki rövid háborút a visszafoglalását célul kitűző Grúzia és Oroszország között 2008 augusztusában. Ekkor kérték Dél-Oszétia vezetői a világ országait, hogy ismerjék el függetlenségét, aminek Oroszország augusztus 26-án eleget is tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!