Sport

2013.04.14. 13:18

Klublicenc: Nemzetközit kért a DVTK, NB I-est a Mezőkövesd

Miként tavaly, úgy idén is nemzetközi licencért folyamodott a Diósgyőr. A tavasz a bajnokságokban a hajrá kezdetét jelenti a csapatok számára, míg a klubvezetők ekkor azon dolgoznak – legalábbis az élvonalbeli, az NB II-es és a másodosztályra esélyes egyesületeknél –, hogy a következő szezonra licencük legyen.

Miként tavaly, úgy idén is nemzetközi licencért folyamodott a Diósgyőr. A tavasz a bajnokságokban a hajrá kezdetét jelenti a csapatok számára, míg a klubvezetők ekkor azon dolgoznak – legalábbis az élvonalbeli, az NB II-es és a másodosztályra esélyes egyesületeknél –, hogy a következő szezonra licencük legyen.Amint az ismert, az NB I-ben a 2004/2005-ös szezon óta kötelező nevezési feltétel a licenc megléte, míg az NB II-ben a 2011/2012-es évadban vezette be az MLSZ. Ezen kívül természetesen UEFA klublicencet is kaphat egy klub, amennyiben jogot nyert (vagy nyerhet) a nemzetközi szereplésre és a megadott határidőig teljesítette a kritériumokat. A 2013/2014-es licenceljárás során március 14-ig nyújthatták be licenckérelmüket a kérelmezők, majd az NB I-es és UEFA licenckérelmezőknek március 19-ig kellett leadniuk dokumentumaikat a klublicenc adminisztráció irodájában (az NB II-es kérelmezőknek március 22-ig). Az első hiánypótlási határidő március 29-e volt, míg csütörtökig szakértők ellenőrizték a licenckérelmezők anyagait. Ezt követően újabb hiánypótlásra nyílik mód, melynek határideje április 19., az azt követő nevezetes dátum pedig május 13-14., ugyanis az Elsőfokú Licencadó Bizottság ekkor dönt a kérelem megadásáról vagy elutasításáról. Fellebbezésre van lehetőség, a Fellebbviteli Licencadó Testület május 24-ig hoz majd végleges határozatot.

Hol játszana a DVTK az EL-ben?

Megyénk klubjai közül az NB I-es Diósgyőri VTK-nál az előző évhez képest nem történt változás abban a tekintetben, hogy ismét nemzetközi licencet kértek a piros-fehérek.

– A csapat eredményeinek köszönhetően most is úgy állunk, hogy esélyünk lehet az Európa Liga szereplésre – nyilatkozta Dudás Hunor ügyvezető. – Azt hiszem, azt senki sem tudná elfogadni, megbocsátani, hogy a játékosok mindent megtesznek a pályán, kiléphetnének a nemzetközi porondra, ám a menedzsment erre nem készül fel... Az anyagaink bizonyos részét leadtuk az adminisztrációnak, a többit pedig folyamatosan töltjük fel a megadott rendszerbe.

2012-ben is kérdés volt, hogy hol játszana a DVTK az Európa Ligában, ezt ismét feltettük az ügyvezetőnek:

– Egyelőre a DVTK stadiont jelöltük meg helyszínként, amelynek viszont tudjuk a paramétereit – felelte Dudás Hunor. – Mivel az elmúlt egy esztendőhöz képest sem nálunk, sem a közelben nem történt ilyen irányú beruházás, fejlesztés, így valószínűleg Nyíregyháza lenne az opcionális lehetőség.

Az NB II-esekről (is)

A Mezőkövesd-Zsóry SE harcban áll az élvonalbeli tagságért az NB II Keleti csoportjában.

– Pontosan ez, a csapat szereplése indokolta azt, hogy NB I-es licencet kérjünk, hogy ha úgy alakul, akkor ez ne legyen akadálya a magasabb osztályban való indulásnak – mondta Bocsi Anna ügyvezető igazgató. – Egyelőre azokat a dokumentumainkat, amelyeket eddig leadtunk, befogadta az adminisztráció, olyan jelzést, hogy valamit pótolnunk kellene, még nem kaptunk. Ettől függetlenül tudjuk, hogy az infrastrukturális feltételeken változtatnunk kellene, az elkövetkezendőkben azon fogunk dolgozni, hogy ezeket is megoldjuk.

A Kazincbarcikai SC és a Putnok VSE szeretne a 2013/2014-es pontvadászatban is NB II-es lenni, vagyis mindkét helyen beadták a másodosztályú licenckérelmet.

Az NB III-ra koncentrálnak

A B.-A.-Z. megyei NB III-as csapatok közül a Tisza csoportban lévő Cigánd SE-nek van a legnagyobb esélye arra, hogy NB II-essé lépjen elő (a CSE hét ponttal lemaradva második az éllovas Várda SE mögött), ám Terjék Sándor, a bodrogköziek szakosztályvezetője ezzel kapcsolatban az alábbiakat osztotta meg az Észak-Magyarországgal:

– Nem adtunk be NB II-es licenckérelmet... Most minden idegszálunkkal arra koncentrálunk, hogy sikerüljön az NB III-ban maradnunk. Ha ez összejön, akkor mindenki elégedett lesz az egyesületnél.

ÉM-MI

Jó tudni

A nemzetközi (UEFA) klublicenc iránti kérelem egyben nemzeti (NB I) klublicenc iránti kérelemnek is tekintendő. Ez esetben nemzetközi (UEFA) és nemzeti első osztályú (NB I-es) licenc is kiadásra kerül. E két licenc érvényessége egymástól független. Amennyiben a nemzetközi (UEFA) licencet kérelmező sportszervezet nem teljesítette a szabályzat által a nemzetközi (UEFA) licenc megszerzéséhez előírt valamennyi kötelező minimum követelményt, de teljesítette a szabályzat által a nemzeti első osztályú (NB I) licenc megszerzéséhez előírt valamennyi kötelező minimum követelményt, nemzeti első osztályú (NB I) licencet kap.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!