Phoenix KK: Az orosz nyelvtudását is elővette a vezetőedző

Brunyánszky István
Brunyánszky István
Tiszaújváros – A következő bajnokságban is előrébb lépne a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK.

A Tisza-parti együttest továbbra is Brunyánszky István irányítja vezetőedzőként, míg Szendrey Zsombor edzőként tevékenykedik mellette. Az újvárosiaktól távozott a nyári szünetben Kóthay László és Berta Dániel, viszont visszatért Egerből Pongrácz Gergely. Három nyíregyházi nevelésű kosaras (Czura Attila, Oláh Zoltán, Vida Zoltán) szintén a Phoenixhez igazolt, miként Mohay Péter a MAFC-tól. Új szerzemény még az ukrán center, Oleksandr Osnach, akinek a legutóbbi csapata a Zolotoi Vek Kirovograd volt. „U18-as és U20-as válogatott is volt hazájában – tette hozzá vele kapcsolatban Brunyánszky István. – Szerettük volna már korábban is, tavasszal megszerezni, de akkor adminisztrációs gondok merültek fel. Fizikailag egyelőre nem tart ott, mint a többiek, de mindenképpen olyan munkát végez, amely a Phoenix előnyére válik majd. 203 centiméter magas, jól beszél angolul, nincs gond a megértéssel, de azért én is leporoltam az orosz tudásomat a vele való kommunikáció során…”

A válogatott is

Szintén kerettag a vállműtét után lábadozó Joó Tamás, illetve az áprilisban szalagszakadással megműtött Pöstényi Zoltán, aki már erősítő munkát végez. A szűk csapat tagja a 149-szeres válogatott Sitku Ernő is, a nyíregyházi szakmai igazgatója elfoglaltságától függően fog a vezetőedző rendelkezésére állni. A bő kerethez tartozik Szabó Norbert, Keresztesi István és Bartovics Ákos, Kilyen Örs is a Phoenixnél edz, de vele kapcsolatban a vezetőedző megjegyezte: „A jövő Phoenixének első számú irányítója lehet, de a módosított honosított játékosokra vonatkozó szabályok alapján külföldinek minősül, és két külföl­dink nem lehet, hiszen velünk van Osnach is. Ezért az NB II-es Hajdúhadház csapatát fogja erősíteni játékával, ám az edzésmunkát velünk végzi”.

Nem szereti

Az Újváros a felkészülés során szerepelt a hazai rendezésű Phoenix Kupán, a hajdúhadházi Farkasok Kupán, de vívott több meccset is „külön”, például a Salgótarjánnal, vagy az MTK Törökbálinttal, tegnap pedig a Nyíregyházával – a jövő héten pedig a Hepp Kupában az NB II-es DEAC lesz a rivális. Brunyánszky István – amióta a Phoenix trénere – minden szezonkezdetkor szóba hozza az A-csoportos tagságot… „Azért, mert komolyan gondolom… Ha már csinálunk valamit, akkor csináljuk rendesen… Amennyiben lehetőség lesz rá, sikerül olyan csapatot összerakni, akkor miért ne lehetne ez a cél? A srácok tudják, nem szeretem a középszerűséget, minden évadban feljebb kell lépnünk egy kicsit, munkában, eredményben. 1997 óta van a városban B-csoportos férfi kosárlabdacsapat, azt gondolom, megérett erre a helyzet, már csak az utánpótlás miatt is, az itt nevelkedők előtt még nagyobb példaképek lennének…”

– Molnár István –


A Phoenix kerete

Oleksandr Osnach, Pongrácz Gergely, Benőcs Dávid, Oláh Zoltán, Mohay Péter, Czura Attila, Magyar László, Vida Zoltán, Kovács Bence, Kovács Zoltán, Varga Ádám, Szeiberling Máté, Pöstényi Zoltán, Joó Tamás, Sitku Ernő.
hirdetés


hirdet�s