Baltic Air Policing

2019.09.04. 16:50

Hazatértek a magyar katonák a Baltikumból

A Litvániából szerdán hazaérkező magyar kontingens tagjai négy hónapon át védték a balti országok légterét.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A katonákat Mihócza Zoltán, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke és Ugrik Csaba, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka köszöntötte Budapesten.

Mihócza Zoltán felidézte:

a Magyar Honvédség 2015 után most másodszor teljesítette a balti missziót, amely során a három balti ország – Litvánia, Lettország és Észtország – légtérrendészeti feladatait végezte.

A Magyar Honvédség négyhónapos balti misszióját a magyar légierő JAS 39-es Gripenjeivel látta el, támogatva a spanyol és az angol bajtársakat.

A törzsfőnök úgy fogalmazott: „ismét öregbíteni tudtuk azt a hírnevet, amit magyar katona kivívott nagyvilágban: eseménymentesen, kiválóan hajtották végre ezt a feladatot”.

Ugrik Csaba, a balti alegység parancsnoka ugyancsak elismerően szólt a magyar katonák teljesítményéről. Elmondta:

a négy hónap alatt 544 óra repülési időt hajtottak végre a magyar katonák. Ezalatt a Balti-tenger fölött 50 éles riasztásuk volt, s valamennyi alkalommal sikeresen végrehajtották a gépek azonosítását.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője hozzátette: az élet nem áll meg, repülőgépeik már vissza is települtek Pápára. A kiképzés, készültségadás folytatódik Magyarországon.

Közölte: amint befejeződik a kecskeméti repülőtér felújítása, a repülőszázadok visszatelepülnek, ahol megújult környezetben folytatják majd tevékenységüket.

A Magyar Honvédség májustól a nyár végéig 96 emberrel és 4 JAS 39-es Gripennel látta el a szolgálatot a litvániai Siauliai repülőbázison, ahol egy tudósítás erejéig – mint korábban megírtuk – mi is látogatóban jártunk.

A balti légtérvédelem során a magyar katonák feladata egyebek mellett az volt, hogy azon repülőket azonosítsák, amelyek nem adták le repülési tervüket, nem tartották a kapcsolatot az illetékes repülésirányítással, illetve nem működtetnek a gépen válaszjeladót.

A magyar Gripenek feladata volt az is, hogy a Baltikumban állomásozó erőknek támogatást biztosítsanak, s általában jelenlétükkel erősítsék a helyi lakosság biztonságérzetét.

Magyarország 2022-ben ismét részt vesz majd a balti légtérvédelemben.

Borítókép:

A Magyar Honvédség a balti országok légterét négy hónapon át védő, most hazaérkező katonái a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. szeptember 4-én. A magyar katonák a három balti állam légterének védelmét ellátó baltikumi légi rendészeti, a Baltic Air Policing (BAP) szolgálatot látták el májustól a nyár végéig, 2015 óta már másodszor, 96 emberrel és 4 JAS 39-es Gripennel a litvániai Siauliai repülõbázisán.

MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában