Phjongcshang 2018 – Hirscher megszerezte első olimpiai aranyát

Akt.:
A későbbi győztes osztrák Marcel Hirscher a phjongcshangi téli olimpia férfi kombinációs verseny műlesikló futamában a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 13-án
A későbbi győztes osztrák Marcel Hirscher a phjongcshangi téli olimpia férfi kombinációs verseny műlesikló futamában a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 13-án - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Dzsongszon – A jelenlegi legjobb férfi alpesi síző, Marcel Hirscher megszerezte a medálgyűjteményéből egyedüliként hiányzó olimpiai aranyérmet: az osztrák versenyző kombinációban győzött a phjongcshangi olimpia keddi napján. A két magyar induló közül Samsal Dalibor 32., míg Kékesi Márton 35. lett.

A hatszoros világbajnok és összetett világkupagyőztes sztár annak köszönheti sikerét, hogy az erősségének számító műlesiklásban a legjobb időt érte el, így a lesiklást követő 12. helyről ugrott az élre. Mögötte két francia szlalomspecialista szerezte meg az ezüst- és bronzérmet Alexis Pinturault és Victor Muffat-Jeandet személyében. Hirschernek eddig egy ötkarikás ezüstérme volt Szocsiból, melyet műlesiklásban nyert.

A lesiklásban 29. Muffat-Jeandet másodikként vágott neki a második futamnak és a várakozásoknak megfelelően ő állította fel az etalonnak tekintett időt, amely Hirscher érkezéséig nem is forgott veszélyben. Az osztrák síző egészen elképesztő tempóban és hibátlanul cikázott a kapuk között, azaz nemhogy megőrizte több mint egy másodperces előnyét az addigi éllovassal szemben, de egy századot még hozzá is tett. Innentől jószerivel az volt az egyetlen kérdés, hogy a lesiklásban 10. Pinturault megőrzi-e 28 százados előnyét vele szemben, ám a válasz “nem” volt. A franciák ebben a számban utoljára hetven éve, 1948-ban szereztek érmet, akkor Henri Oreiller első, James Couttet harmadik volt.

Ezt követően már csak a gyors számok specialistái következtek, akik sorra estek ki a technikás pályán, vagy egy másodperc körüli előnyük ellenére olyan hátránnyal értek célba, hogy nem veszélyeztették Hirscher első ötkarikás bajnoki címét. Az első futamban második norvég Aksel Lund Svindal például rajthoz sem állt, míg a legjobb Dressen végül a kilencedik helyre esett vissza.

A magyarok közül a szlalomspecialista Samsal Dalibor egy egészen jó, míg Kékesi Márton hektikus futamot produkált, de mindketten jelentőset előreléptek a sok kiesés és visszalépés miatt. Előbbi négy, utóbbi két versenyzőt előzött meg a második futamban összesítésben.

dalibor
A magyar színekben versenyző Samsal Dalibor a phjongcshangi téli olimpia férfi alpesi sízők kombinációs versenye műlesiklás futamában a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 13-án. Samsal Dalibor a 32. helyen végzett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Elégedett vagyok, mert a körülményekhez képest jól sikerült a második futam. A pálya jeges volt, emiatt kádak alakultak ki a kapuknál, nem lehetett jobban menni”

– értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő, de magyar színekben először induló Samsal Dalibor.

Az életemért küzdöttem. Hatalmasakat mentettem, nem egyszer, hanem legalább háromszor. Csoda, hogy pályán maradtam és nem estem ki. Persze így értékes másodperceket vesztettem. Ha nem hibázok, akkor az eredeti céloknak megfelelően 30. hely közelében lehettem volna”

– mondta Kékesi Márton.

kekesi
Kékesi Márton a phjongcshangi téli olimpia férfi alpesi sízők kombinációs versenye műlesikás futamában a Dzsongszon Alpesi Központban 2018. február 13-án. Kékesi Márton a 35. helyen végzett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Eredmények:

Alpesi sí, férfi kombináció, olimpiai bajnok:

Marcel Hirscher (Ausztria) 2:06.52 perc (1:20.56 p/45.96 mp)

2. Alexis Pinturault (Franciaország) 2:06.75 (1:20.28/46.47)
3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország) 2:07.54 (1:21.57/45.97)
…32. Samsal Dalibor 2:15.94 (1:25.17/50.77)
…35. Kékesi Márton 2:20.02 (1:26.08/53.94)

– MTI –