Phenjanban tárgyalt az ENSZ atomenergia ügynökségének vezetője

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetője szerdán Phenjanban tárgyalt, de nem tudott egyeztetni az ország főtárgyalójával a koreai atomprogramról. A hivatalos megfogalmazás szerint az észak-koreai diplomata mással volt elfoglalva. Mohamed ElBaradei azért érkezett a kommunista államba, hogy megbeszélje: mikor térhetnek vissza az ENSZ égisze alatt működő ügynökség ellenőrei az országba. Phenjan ugyanis februárban beleegyezett ebbe, és arra is ígéretet tett arra is, hogy bezárja atomerőművét.

ElBaradei nem tudott találkozni a kommunista állam főtárgyalójával, mert Kim Kye-Gwan “túlságosan elfoglalt volt”, idézte az IAEA szóvivőjét a japán Kyodo hírügynökség. Melissa Fleming szerint nem valószínű, hogy a két diplomata később találkozni fog. A mosolygós orgyilkos gúnynevű észak-koreai főtárgyaló állítólag a hatoldalú tárgyalások következő fordulójára készült, és azért nem ért rá találkozni az ENSZ ügynökség vezetőjével.

A kínai fővárosban ugyanis már többször tárgyalt a két Korea, Kína, Japán, az Egyesült Államok és Oroszország delegációja az észak-koreai atomfegyver-program leállításáról illetve a sztálinista ország ellen elrendelt különféle szankciók feloldásáról.

ELBaradei csak a külügyminiszter egyik helyettesével és a kommunista ország atomenergia ügynökségének vezetőjével tárgyalt az IAEA ellenőreinek visszatéréséről a kommunista államba. A megbeszélés eredményeiről egyelőre nem nyilatkoztak.

A dél-koreai külügyminiszter közben jelezte: nincsen jele annak, hogy Phenjan bezárná atomerőművét Jongbjonban, ami szintén része volt a február 13-án létrejött megállapodásnak.

Észak-Korea Pekingben februárban beleegyezett, hogy két hónapon belül bezárja atomerőművét, visszaengedi az országba a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) ellenőreit és együttműködik velük, cserébe pedig fűtolajat kapna. Phenjan 2006 októberében robbantotta fel első atombombáját.