Phenjan milliárdokat költ fegyverekre, miközben milliók éheznek

Észak-Korea nagyjából 65 millió dollárért (11 milliárd forint) vásárolt fegyvereket az elmúlt öt évben, miközben súlyos élelmiszerhiány van az országban – közölte hétfőn egy dél-korai parlamenti képviselő újságírókkal. Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) júliusban arra figyelmeztetett, hogy az ország 23 milliós lakosságából 5-6 millió embernek van szüksége azonnali élelmiszersegélyre.

A kormányon lévő konzervatív Nagykoalíció Párt képviselője egy kormányzati jelentésre hivatkozva közölte, hogy Phenjan évente átlagban 13 millió dollárt (2,3 milliárd forint) költött fegyvervásárlásra az elmúlt öt évben. A fegyvereket Kínától, Oroszországtól, Németországtól, Szlovákiától és más, meg nem nevezett államoktól szerezte be Észak-Korea kommunista vezetése.

A dél-koreai hírszerzés és a védelmi minisztérium nem kommentálta a dél-koreai konzervatív képviselő értesüléseit, aki az AFP francia hírügynökség megkeresésére nem volt hajlandó elárulni, hogy honnan származik az általa idézett kormányzati jelentés. Kvon Jong Sze óvatosságra intett az Észak-Koreának szánt segélyekkel kapcsolatban, jelezve, hogy miközben az előző, liberális dél-koreai kormány négyszáz tonna élelmiszersegélyt adott évente Phenjannak, a kommunista vezetés hadseregfejlesztésre költötte pénzét.

Észak-Korea erősen kritizálta a februárban Szöulban hatalomra került konzervatív vezetést, és idén nem kért élelmiszersegélyt Dél-Koreától. Az előző, liberális dél-koreai vezetést sokan bírálták a Phenjannak adott élelmiszersegélyekért, azt állítva, hogy az éhező észak-koreaiaknak szánt élelmek a kormányzati elithez és a hadsereghez kerültek.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) júliusban arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea az 1990-es években pusztított éhínséghez fogható élelmiszerhiánnyal néz szembe. A WFP szerint a 23 milliós országban 5-6 millió embernek van szüksége azonnali segélyre.