Phenjan még szombaton lekerülhet az amerikai feketelistáról

Az Egyesült Államok szombaton leveszi Észak-Koreát a terroristákat támogató országok úgynevezett feketelistájáról – közölte a japán Kyodo hírügynökség amerikai hivatalos forrásokat idézve. A beszámoló ugyanakkor nem nevezte meg közelebbről az információ diplomáciai forrását.

Korábbi médiajelentések már beszámoltak arról, hogy az Egyesült Államok “közel jár” ahhoz, hogy levegye Phenjant a listáról, ám ennek pontos időpontja eddig ismeretlen volt. Washington ezzel a lépéssel kívánja megmenteni az ázsiai ország nukleáris leszereléséről folytatott hatoldalú tárgyalások eredményeit.

Észak-Korea szeptemberben utasította ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megfigyelőit az országból, és bejelentette, hogy felújítja atomprogramját. A döntés oka az volt, hogy az ország hiába kérte az Egyesült Államokat, hogy vegye le Phenjant a feketelistáról. Washington azzal indokolta a késlekedést, hogy az ázsiai országnak előbb engedélyeznie kell egy szigorú külső ellenőrzést nukleáris programjáról.

Phenjan tavaly novemberben kezdte meg atomlétesítményeinek leállítását, miután hatoldalú megegyezés született erről Észak-Korea, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország között. A leszerelésért cserébe Phenjannak egyebek mellett energiasegélyeket ajánlottak tárgyalópartnerei.