Petőfi és a püspökkenyér

Akt.:
A Pilvax kávéházban
A Pilvax kávéházban - © Fotó: Netpincér
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Mik voltak a népszerű fogások az 1848/49-es forradalom idején?

Egy pillanatra se gondoljuk, hogy a felfokozott érzelmi hevületben a márciusi ifjak ne ittak vagy ettek volna március 15-én, mint egy bármilyen másik, forradalom nélküli hétköznapon. A Netpincér csapata utánajárt, mivel csillapították éhségüket a szabadságharcosok.

1848. március 15., reggel nyolc óra. Petőfi, Jókai, Vasvári és Bulyovszky készültek egy kiadós reggelire, mielőtt felolvassák a 12 pontot és elszavalják a Nemzeti dalt. Petőfi Sándor az előző napi pékárut mártogatja habos, meleg tejbe. Semmi dőzsölés.

A kor legfontosabb társasági gyülekezőhelyeinek számító kávéházaknak változatos étlapjuk és itallapjuk volt, napi háromszori étkezést biztosítottak a vendégeiknek. Reggelire kávét, csokoládét, tejet, kuglófot és kalácsot kínáltak. Petőfi kedvence a deákkenyér volt, ami egy édes, gyümölcsökkel és magvakkal dúsított, tömény és laktató püspökkenyér volt.

A Pilvaxban ma is őriznek egy 1848-ból származó kézzel írott étel- és borárjegyzéket. Levesek, főzelékek, halak, tojásételek, marhahúsok, becsináltak, tészták, csemegék, sültek és saláták, hideg ételek, befőttek, belföldi borok voltak rajta. „Az italokon kívül a Pilvaxban kolbászt és virslit is lehetett fogyasztani, limonádét, rozsolistet – ez édes likőr – is felszolgáltak” – olvasható egy feljegyzésben.

ÉM
hirdetés


hirdet�s