Péterfalvy Attila: A jegyzőknek nincs közük ahhoz, ki hányszor és miért volt orvosnál

Péterfalvi Attila
Péterfalvi Attila
Alkotmánybírósághoz fordul az adatvédelmi biztos a vizitdíj visszafizetése kapcsán, mivel szerinte az önkormányzatok jegyzőinek nincs közük ahhoz, hogy ki hányszor és miért fordult orvoshoz – mondta szombaton Péterfalvi Attila.

Az adatvédelmi biztos a 20. alkalom után visszajáró vizitdíj szabályozását tartja aggályosnak – eszerint a betegeknek be kell mutatniuk a jegyzőnek az adataikat tartalmazó nyugtákat, hogy visszakaphassák pénzüket.

A vizitdíj-nyugtákon nemcsak a beteg adatai, hanem a kiállító egészségügyi intézmény adatai is szerepelnek. Tehát ezekből kiolvasható, hányszor volt valaki például bőrgyógyásznál, esetleg nőgyógyásznál, de még az is, ha netán nemibeteg-gondozóban fordult meg.

Péterfalvi Attila szerint ezek az egészségügyi adatok nem tartoznak senki másra, csak a betegre és az orvosára. Épp ezért a vizitdíj visszafizetését az egészségügyi ellátó hálózaton belül kellene megoldani – javasolja.

A vizitdíj bevezetése előtt az adatvédelmi biztos kétszer is jelezte aggályait az Egészségügyi Minisztériumnál, de nem kapott érdemi választ.