Péter és a farkas után – Háry János

Szászné Pónuzs Krisztina
Szászné Pónuzs Krisztina
Miskolc – A zeneszerető gyerekekből lesznek a hangverseny-látogató felnőttek. Interjú: Szászné Pónuzs Krisztinával, a Miskolci Szimfonikus Zenekar vezetőjével.

Meghirdette új évadát a Miskolci Szimfonikus Zenekar. A bérletes hangversenyek mellett idén sem lesz hiány különleges koncertekből, novemberben például a Kaláka együttes lép fel a szimfonikusokkal. Szászné Pónuzs Krisztinát, a zenekar ügyvezetőjét kérdeztük.

Sokféle programot kínálunk a legifjabbaknak.” Szászné Pónuzs Krisztina

A bérlethirdető sajtótájékoztatón elhangzott, az elmúlt évadban új irányba indult el a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Hogyan tovább ezen az úton?

Szászné Pónuzs Krisztina: Amellett, hogy a bérletes közönségünket kívánjuk maximálisan kiszolgálni – hiszen hangversenyeink fő bázisát ők jelentik –, nagyon szeretnénk újabb rétegeket megnyerni a komoly­zenének. Igyekszünk egyre inkább olyan korosztályok felé nyitni, akik eddig esetleg nem is ismerték a zenekar életét. Elsősorban a fiatalokra gondolok, akiket mind jobban szeretnénk bevonni programjainkba. Úgy hiszem, ez egy nagyon jó irány, a visszajelzéseink is pozitívak. Tapasztaltuk például, hogy akiket a Hang-ár koncertjeinken fellépőként köszönthettünk, viszontláttuk őket a közönségünk soraiban. Ha csak néhány gyereket sikerül ilyen módon megnyernünk a hangversenyekre, már akkor megérte, mert belőlük néhány év múlva vélhetően hangverseny-látogató felnőttek lesznek.

Van-e további terv a fiatalok és a családok megnyerésére?

Szászné Pónuzs Krisztina: Már most is sokféle programot kínálunk a legifjabbaknak és a családoknak, széles a paletta: a 0–3 éves korosztálynak rendezzük a Ciróka babakoncerteket, a Játsszunk zenét! az óvodásoknak és kisiskolásoknak szól, a Hang-ár tehetséggondozó program pedig a város ifjúsági együtteseinek. Amit a jövő évadban erősíteni szeretnénk, azok a családi jellegű programok. Ezért is hívtuk vendégül a Kaláka együttest, akikkel november 5-én családi koncertet rendezünk Hangol már a zenekar címmel. A Kossuth-díjas formáció önálló dalokat is előad, másokat zenekari kísérettel, és lesznek olyan számok, amelyeket direkt nekünk hangszerelnek, de hallhatunk majd új műveket is. A Kaláka kedvelt együttes Miskolcon, szívesen látja őket a közönség. Ahol ők fellépnek, ott mindig színvonalas előadásra számíthatunk.

Az idei évadban nagy sikert aratott a Péter és a farkas gyermekkoncert, ami újdonságnak számított. Terveznek-e hasonlót a következő évadban?

Szászné Pónuzs Krisztina: Igen, folytatjuk ezt a kezdeményezést. A jövő évben, mivel Kodály-évforduló lesz, márciusra a Háry Jánost tervezzük. Ismét a Balázs Győző Református Líceummal működünk együtt, ők biztosítják majd az animációt és a táncot az előadáshoz. Remélem, hogy ez is hasonlóan sikeres lesz, mint a Péter és a farkas. Arra is rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Milyen vendégművészek érkeznek a következő évadban? Kikre lesz érdemes figyelnünk?

Szászné Pónuzs Krisztina: Három karmestert mindenképpen kiemelnék: érkezik majd Kocsis Zoltán és Kovács János, akik visszatérő vendégkarmestereink, nagyon szeretünk velük dolgozni, és úgy érzem, hogy ők is kedvelik a zenekart. Jön hozzánk Antal Mátyás is, bár ő nem a mi bérletsorozatunkban fog dirigálni. Három külföldi vendégkarmesterünk lesz: Howard Williams, aki több mint egy évtizedig dolgozott a Pécsi Szimfonikus Zenekarral, de minket is vezényelt már az egyik korábbi operafesztiválon. Marco Balderit említeném még, aki évekkel ezelőtt visszatérő vendég volt a zenekarnál. Most sok év kihagyás után sikerült ismét elhívnunk. Valamint rendkívül érdekesnek ígérkezik az a kamarakoncertünk a Zenepalotában, ahol a szólista és a dirigens egy személyben a ciprusi görög gitárművész és karmester, Notis Georgiou lesz.

Az előadások közül pedig kiemelném Haydn: Évszakok oratóriumát, amit tudomásom szerint a Miskolci Szimfonikus Zenekar még soha nem játszott Miskolcon. Ezen a koncerten a Zene­akadémia Alma Mater kórusa fog közreműködni, és Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar frissen kinevezett karnagya vezényel majd.

De még nincs vége ennek az évadnak. Milyen előadásokra várják a közönséget?

Szászné Pónuzs Krisztina: Ebben az évadban is részt veszünk az operafesztiválon, több koncerttel. A nyitógálán Prokofjev: Rómeó és Júliáját fogjuk játszani, valamint a „9 tenor” gálán a zenekar biztosítja a kíséretet. Majd a Promenád koncertjeinkre várjuk a közönséget a Nyári Színházba (rossz idő esetén a Nagyszínházba). Az eddigi évektől eltérően az idén nyáron is lesznek koncertjeink. Tokajban a Zempléni Fesztivál extra hétvégéjén július 16-án a Carmina Buranában játszunk a debreceni Kodály Kórussal és a Győri Balettel együtt, illetve a Nyírbátori Zenei Napokra van meghívásunk augusztus 19-ére. Augusztus végén lesz még a Kamarazenei Nyár egy koncertjén miskolci fellépésünk, illetve ugyanezt előadjuk az edelényi L’Huillier–Coburg kastélyban. Azt gondolom, hogy bár vége felé közeledik a mostani évad, de még izgalmas koncerteket tudunk kínálni a zeneszerető közönségnek.

Hegyi Erika


Névjegy

Szászné Pónuzs Krisztina

A Miskolci Egyetemen mérnökként, majd a budapesti Számviteli Főiskolán szerzett diplomát.

Miskolci születésű, gyermekkora óta maga is zenél.

Szabó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar korábbi igazgatójának felkérésére dolgozott először a zenekarnál.

2014 májusában Miskolc önkormányzata felkérte a Miskolci Szimfonikus Zenekar cégvezetői feladataira.

2014. október 1-jétől sikeres pályázatot követően kinevezték az együttes ügyvezetőjévé.

Férjezett, 4 gyermek édesanyja.