Petícióban kérik a helyi és bontott építőanyagok használatának törvényi engedélyezését építészek és környezetvédők

Majdnem 100, magánszemélyek és különféle szervezetek által is aláírt petícióban kérik környezetvédők és építészek azt, hogy a törvények tegyék lehetővé helyi, illetve bontott – egyébként tökéletes – építőanyagok alkalmazását Magyarországon. A petíciót a Gaia Vidékfejlesztési és Ökológiai alapítvány elnöke adta át Fülöp Sándornak, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának hétfőn – tájékoztatott az alapítvány közleménye.

A jelenleg érvényben lévő rendelkezés az általános érvényű megfogalmazásával a többi között olyan ősi építési technológiák, anyagok alkalmazását lehetetleníti el, mint a vályog, terméskő, illetve egyéb, a természetben fellelhető, az organikus építészet kelléktárát is meghatározó anyagok. Bár a rendelet konkrétan nem tiltja a bontott anyag, a vályog vagy egyéb helyi anyagok felhasználását, az előírt hivatalos minősítéssel mégis olyan követelményrendszert támaszt, ami ezeknek, az egyébként tökéletes építőanyagoknak a kiszorítását eredményezi – írja a közlemény.

A jelenleg használható modern építőanyagok előállítása drága, általában környezetszennyező és az esetek többségében ezek nem is újrahasznosíthatóak, élettartamuk is rövidebb, szemben a környezetkímélő és olcsó helyi és természetes anyagokkal. Számos uniós tagország szabályozása is biztosítja a bontott, illetve helyi építőanyagok alkalmazásának ésszerű, költséges minősítési eljárás nélküli alkalmazási lehetőségét.

Fülöp Sándor a petíció átvételét követően jelezte, hogy egyetért az abban foglaltakkal és ígéretet tett arra, hogy lehetőségeihez mérten mindent megtesz a szóban forgó probléma megnyugtató rendezése érdekében – írja a közlemény.