Petíció a balassagyarmati kórházért

A balassagyarmati polgármester hétfő délután átadta az Egészségügyi Minisztériumnak azt a csaknem 12 ezer aláírást tartalmazó petíciót, amellyel a városi kórház tervezett ágyszámcsökkentése ellen tiltakoznak. Az aláírók a balassagyarmati kórházban támogatott 319 aktív ágyat kevésnek tartják.

Medvácz Lajos polgármester a Független Hírügynökségnek azt mondta, az ágyszám-csökkentés a kórház bezárását vonja maga után. Hozzátette: a petícióval nyomást akarnak gyakorolni a miniszterre és a minisztériumra, hogy fogadják el a Regionális Egészségügyi Tanács korábbi javaslatát. A tervek először összesen 714 ágyról – 417 aktív és 297 krónikus – szóltak, ám a február 4-i lovasberényi egyeztetés után már csak 525 ágy – 319 aktív és 206 krónikus – szerepelt a kórház neve mellett. Ez azonban nem elegendő sem az egészségügyi ellátás eddigi színvonalának fenntartásához, sem a kórház működésének további finanszírozásához – mondta a polgármester.

Az ágyszámcsökkentés ellen pénteken mintegy ezer ember sétált el a városházától a város szélén található kórházig, tiltakozva a kórházreform ellen.