Pesti: Székely Tamás egészségügyi miniszter a szakma helyett a pénzt választotta

“Kimúlt a simlisek állatorvosi lova” – mondta Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa szerdán annak kapcsán, hogy a hatvani és gyöngyösi önkormányzat után hétfőn a Heves megyei közgyűlés is szerződést bontott az öt hevesi kórházat működtető Hospinvesttel. Az ellenzéki politikus szerint megdöbbentő, hogy a szocialista támogatású, csődbe jutott magáncég bukásából az egészségügyi miniszter még most sem volnta le a tanulságot. “Székely Tamás eljátszotta a bizalmat, mert a szakma helyett a pénzt választotta.” – jelentette ki Pesti Imre.

Az ellenzéki politikus elmondta: Székely Tamás a napokban kijelentette, hogy továbbra is támogathatónak tartja az egészségügyben a funkcionális magánosítást. Ez Pesti Imre szerint azt jelenti, hogy a tárca vezetője a Hospivest példája ellenére a “lenyúlást” támogatja.

Pesti Imre szerint a Hospinvestről mindig is lehetett tudni, hogy szerencsejátékot űz és veszélyezteti többszázezer ember egészségügyi ellátását. Például olyan fejlesztéseket ígért az általa üzemeltetésre megkapott kórházakban, amelyekre nem volt kerete.

Herman István, a heves megyei közgyűlés Fidesz frakciójának igazgatója azt mondta, hogy hétfőn a szocialista többségű közgyűlés úgy bontotta fel a Hospinvesttel az üzemeltetési szerződést az egri Markhot Ferenc kórházra, hogy valójában nem bontotta fel azt. A döntésben ugyanis nem jelöltek meg határidőt. Az ellenzéki politikus szerint a kórház további üzemeltetéséről szóló “hevenyészett” előterjesztésből is látszik, hogy a szocialisták nem mondtak le “bűnös szándékukról” és körvonalazódik egy off shore cég létrehozása.

Semmiféle privatizáció nem támogatható – jelentette ki Pesti Imre arra a kérdésre, hogy a Fidesz korábban törvénybe foglalta, hogy bizonyos nagyon szigorú feltételekkel be lehet vonni a magántőkét az egészségügybe.