Pert vesztett a TASZ a miniszterelnök ellen

Elvesztette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen indított pert. A TASZ még február elején azért nyújtott be keresetet, mert hiába kérték, nem kapták meg azt a dokumentumot, amelyet a Tölgyessy-bizottságként ismertté vált jogászokból álló csoport készített a gyülekezési törvény módosításával kapcsolatban. A szervezet nem fog fellebbezni.

Gyurcsány Ferenc még a tavalyi őszi zavargások után kért fel három ismert jogi szaktekintélyt – Ádám Antalt, Bán Tamást és Tölgyessy Pétert – hogy véleményezzék a gyülekezési törvény módosításával kapcsolatos elképzeléseket.

A TASZ decemberben a Tölgyessy-bizottságként emlegetett csoport jelentésére lett volna kíváncsi, azonban a Miniszterelnöki Titkárság Ügyfélkapcsolati Főosztálya azzal az indokkal, hogy az “belső döntés-előkészítő anyag” megtagadta annak kiadását.

A TASZ február elején indította meg a pert közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt.

A perben a kormányfő jogi képviselője már azt hangsúlyozta, hogy a professzorok hivatalosan nem alakítottak bizottságot, erről kormányhatározat sem született, mindössze szakmai beszélgetéseket folytattak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium munkatársaival. Ez pedig ebben a formájában nem tartozik a nyilvánosságra.

A bíróság kedden bizonyítottnak látta, hogy a kért dokumentum nem létezik, mivel a szóban forgó bizottság meg sem alakult. Így a TASZ elvesztette a pert és a fellebbezési jogáról is lemond – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében a jogvédő szervezet.

A TASZ azonban felháborodását fejezte ki amiatt, hogy illetékesek többször is Tölgyessy-bizottságot emlegettek, egyebek mellett a szervezetnek küldött hivatalos, adatközlést megtagadó levélben is. A TASZ szerint ez egyébként felveti a közokirat-hamisítás gyanúját is.