Pert vesztett a BRFK a Toroczkai László elleni kártérítési ügyben

Pert vesztett a Budapesti Rendõr-fõkapitányság a Toroczkai László elleni kártérítési ügyben a Fõvárosi Bíróság kedden kihirdetett ítélete szerint. Az ítélet nem jogerõs, annak kézbesítése után 15 napon belül fellebbezni lehet ellene.

A 64 Vármegye Mozgalom vezetõjét a BRFK azért perelte be, mert a rendõrség szerint Toroczkay László felelõs a 2006. szeptember 18-i, Szabadság téri demonstráció szervezõjeként az MTV székházát védõ rendõrök sérülései miatti, illetve a rendõrök felszerelésében keletkezett károkért. Toroczkai László úgy látja: a demonstráció spontán módon jött létre, ráadásul nem volt jogellenes, és nem ütközött a gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezéseibe sem.

Az elsõ fokú bíróság korábban a rendõrség keresetét – amelyben 10 millió forintot követelt Toroczkaitól – elutasította, arra hivatkozva, hogy spontán tüntetés esetében nem beszélhetünk a tüntetés szervezõjérõl. Csupán azért, mert Toroczkai László beszélt a Kossuth téren, és a tüntetõk egy részét a Szabadság térre hívta, nem tekinthetõ szervezõnek, így nem felelõs a tüntetés során keletkezett károkért sem. A Fõvárosi Ítélõtábla ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte, és a Fõvárosi Bíróságot a per újratárgyalására és újabb határozat hozatalára kötelezte.

A megismételt eljárásban a bíróság részletesen meghallgatta Toroczkai Lászlót is, majd kedden kihirdetett ítéletében elutasította a BRFK keresetét. Pataki Árpád bíró az ítélet indoklásakor kiemelte: a Fõvárosi Bíróság a korábbi ítélet indoklását teljes mértékben fenntartja, a bíróság álláspontja változatlanul az, hogy Toroczkai László nem volt szervezõje a demonstrációnak, ezért az akkor keletkezett károkért sem felelõs.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek