Pert veszített a TASZ a NATO-titkok ügyében

Pert veszített a Társaság a Szabadságjogokért a NATO-titkok ügyében. A Fővárosi Bíróság csütörtökön elutasította keresetüket, amellyel a Nemzeti Biztonsági Felügyelettől azt szerették volna megtudni, milyen direktívák alapján minősíti a NATO titkosnak az iratait.

A jogvitában a Nemzeti Biztonsági Felügyelet arra hivatkozott, hogy a NATO-tól kapott adatokat minden tagállam kormányának védelmeznie kell. Mivel ezeket az adatokat maga a NATO minősíti bizalmasnak, vagy titkosnak, ezt a minősítést a magyar hatóságok nem változtathatják meg. A TASZ ezzel szemben azzal érvelt, hogy az információhoz való alkotmányos alapjogot nem korlátozhatja a NATO belső szabályzata.

Pataki Árpád bíró a TASZ keresetét elutasító ítélet indoklásában kiemelte, a tagállamoknak a NATO szabályait is alkalmazni kell, márpedig ezek a szabályok azt írják elő, hogy a NATO-dokumentumok nyillvánosságra hozatalához az Észak-atlanti Szervezet hozzájárulása szükséges. A Nemzeti Biztonsági Felügyelet a TASZ kívánságának megfelelően a NATO-hoz fordult, de az engedélyt nem kapta meg.

Az ítélet nem jogerős, a TASZ ügyvivői, Baltay Levente és Földes Ádám a Független Hírügynökséggel azt közölték, fellebbezni fognak.