Pert indít Orbán Viktor ellen az igazságügyminiszter

Személyiségi jogi pert indít Orbán Viktor ellen Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, mert az ellenzéki pártelnök korábban azt állította: október 23-án politkai parancsra cselekedett a rendőrség. Az egyik legismertebb hazai jogvédő szervezet elutasítja a lépést, szerintük a rendőrség jó hírnevét inkább az sérti, hogy 4 hónappal az események után sem nevezték meg a felelősöket.

A Fidesz elnöke az utóbbi időben többször hangoztatta, hogy a rendőrség politikai utasításra illetve nyomásra hajtott végre brutális akciókat 2006. október 23-án, illetve szerinte a kormány uszította a rendőröket a békés emberekre. Orbán Viktor gyakorlatilag törvénysértéssel és az alapvető demokratikus értékek megsértésével vádolta a kormányt, amely súlyos és a kormány iránti bizalom megingatására alkalmas vád, indokolt ellene jogi úton fellépni – olvasható az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményében elutasítja a perindítást, mivel a jogvédő szervezet álláspontja szerint a közintézmények jó hírneve értelmezhetetlen kategória. Ezek jó hírnevét maguk a közintézmények védhetik meg, de nem jogi eljárásokkal, hanem magas színvonalú szolgáltatásokkal. Attól, hogy egy munkáját végző országgyűlési képviselőt véleménye hangoztatása miatt egy miniszter beperel, nem lesz sem jobb, sem erősebb a hazai demokrácia, és nem lesz megbecsültebb a rendőrség sem – írják a jogvédők.