Pert indít az EDDSZ a Fejér megyei önkormányzat ellen

Pert indít a Fejér megyei önkormányzat ellen az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), mert az önkormányzat eladja a Szent György Kórház dolgozóinak balatonszabadi üdülőjét. A tájékoztatást és az érdekegyeztetést hiányolják a szakszervezetek. A Pedagógusok Szakszervezete demonstrációt szervez, ha a megyei közgyűlés elnöke továbbra sem tarja meg a törvényben előírt érdekegyeztetést.

Az üdülőt pénzügyi okok miatt adja el a Fejér megyei önkormányzat. Az ingatlan a megye tulajdonában van, de a levéltárban őrzött 1948-as szerződés szerint a kórház dolgozóinak vette a megye.

A dolgozóknak nincs pénzük máshol nyaralni, és a megye cukorbeteg, valamint epilepsziás gyerekei is itt üdülhettek orvosi felügyelet mellett. A kórház hiánya a második félévre 800 millió forint, az ingatlan ára pedig körülbelül 60 millió, ezért az eladás nem oldja meg a kórház finanszírozási gondjait – mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Gyuláné, az EDDSZ megyei szervezetének elnöke.

Május 25-én írt először levelet az EDDSZ megyei elnöke a közgyűlés elnökének, mert tudomására jutott, hogy az üdülő eladását tervezik. A kapott válaszból nem derült ki, mi az önkormányzat szándéka. A megyei lapban június 30-án nyilvános pályázat jelent meg az eladásra. Az EDDSZ kifogásolja, hogy sem a szakszervezetet, sem a dolgozókat nem tájékoztatták az eladásról.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is a párbeszédet hiányolja a megyei önkormányzat és a szakszervezetek között, nem csak a kórház üdülőjének eladása ügyében. A köztisztviselőkkel és a pedagógusokkal is elmaradt az érdekegyeztetés. Legutóbb az oktatási intézmények gazdasági átszervezése kapcsán levélben is kérték erre az elnököt.

Bizonytalan az iskolakezdés, csak annyit tudnak, egyelőre nem zárnak be intézményeket. Ha továbbra sem áll velük szóba a megyei önkormányzat elnöke, akkor demonstrációt tartanak a megyeháza előtt – mondta Udvardy Béla, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke.

A kormány három év alatt kétmilliárd forintot vett el a megyei önkormányzattól, így minden lehetőséget megragadnak bevételeik növelésére – reagált Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke. Közölte: nem kapnak hitelt, de nem akarnak létszámleépítést, így marad az ingatlanértékesítés. A beteg gyerekeket üdülését megoldják Agárdon, jobb körülmények között. A közgyűlés elnöke szerint a szakszervezetekkel volt és lesz is egyeztetés.