Pert indít a PSZ a szakiskolák bezárása miatt

Bíróságon támadja meg a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) egyik bizottsága a fővárosi közgyűlés március elsejei döntését, mellyel összesen 19 budapesti szakközépiskolát szüntet meg az önkormányzat. A legnagyobb létszámú érdekképviselet azt sem tartja kizártnak, hogy az Alkotmánybíróságon is kifogást emel az elhamarkodottnak tartott átalakítások miatt.

A PSZ szakoktatási bizottságának jogászai még a március elsejei döntés éjszakáján munkához láttak, hogy előkészítsék a pert, amelyet a 19 érintett iskola nevében akarnak indítani. Több szülő jelezte ugyanis, hogy jogi lépéseket szeretne tenni az iskolabezárások ellen. A munka jelenleg is tart; a keresetet várhatóan tíz napon belül terjeszthetik be – mondta Árok Antal, a szakszervezet alelnöke. A PSZ szakoktatási bizottsága már a közgyűlési döntés előtt panaszt tett a szakképzési reform miatt a Közigazgatási Hivatalnál, melynek 30 napon belül kell reagálnia a felvetésekre. A szakszervezet szerint ez nagyban befolyásolja majd a tervezett lépéseket – válasz a jövő hét közepén esedékes.

Pécsi Ágnes, a Lengyel Gyula Szakközépiskola korábban éhségsztrájkkal tiltakozó pedagógusa, a PSZ helyi titkára szerint a közgyűlés valótlan adatok alapján, a számokat elferdítve döntött az iskolákról, melyekre korábban több száz millió forintot költött. Ennek ellenére azt mondja, hajlandóak lennének megegyezni a fővárossal még a per előtt, ha az beépíti javaslataikat a reformba. A főváros Térségi Integrált Szakképző Központokat (TISZK) akar felépíteni, de ezek se Franciaországban, se Hollandiában, Belgiumban vagy Németországban nem váltak be. A központosítás után kiderült, hogy az új rendszer nem működőképes, ezért aztán újra szét kellett szedni az egyszer már összevont iskolákat – mondta Pécsi Ágnes. A szakszervezeti titkár konkrét adatokkal is alá tudja támasztani állításait, hisz több brüsszeli szakember is megerősítette ezeket az információkat. Ha a főváros továbbra is erőlteti a TISZK-eket, félő hogy a hazai iskolarendszer is hasonló sorsra jut -mondta.

A Lengyel Gyula igazgatónője a Független Hírügynökségnek elmondta azt is: március második felében újabb demonstrációra készül diákjaival együtt. A tervek szerint a VII. kerületi Dohány utca 65. szám alatt épülő belvárosi TISZK előtt fognak tüntetni a fővárosi szakképzés szétverése ellen.