Persányi Miklós: a miniszter az első perctől kezdve gondolkodik azon, hogy egyszer abba fogja hagyni

Elégedetten távozik a környzetvédelmi és vízügyi tárca éléről Persányi Miklós. A szabaddemokrata politikus több ajánlatot is kapott már, itthoniakat és külföldieket egyaránt. Még nem döntött, előtte szeretne egyeztetni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Utódjával, Fodor Gáborral viszont már beszélt a tárcánál folyó munkáról.

Persányi Miklós csütörtökön újságíróknak azt mondta: az elmúlt években “tömérdek” olyan ügyet sikerült megoldani, amelyeket sokáig csak halogattak. A nagyobb környezeti konfliktusok, köztük Verespatak, a Zengőre tervezett radarállomás és a habzó Rába ügyében pedig miniszterként következetesen lépett fel – tette hozzá.

A távozó miniszter beszélt arról is: tisztában volt vele, hogy régóta és sokan vitatták, mennyire hasznos az SZDSZ-nek a környezetvédelmi tárca. Ha egy ismert politikus vitte volna ezeket az ügyeket, valószínűleg egyszerűbb dolga lett volna – jegyezte meg.

Persányi Miklós távozásával kapcsolatban úgy fogalmazott: “amikor az ember miniszter lesz, az első perctől kezdve tudatosan gondolkodik azon, hogy egyszer abba fogja hagyni.” Utódjáról, Fodor Gáborról azt mondta, hogy már találkozott és egyeztetett vele a tárcánál folyó munkáról. Korábban az SZDSZ-en belül többször volt szövetségese környezetvédelmi vitákban, és jó kapcsolata van a civil zöldekkel – mondta még.

Persányi Miklós szerint Fodor Gábornak bőven lesz teendője, az Országgyűlés elé kell vinnie például a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, és felügyelnie kell az Új Magyarország Fejlesztési Tervben rögzített szakprogramokat, illetve a hozzájuk tartozó 2500 milliárd forintot. “Remélem, hogy utódom olyan ügyeket is meg tud majd oldani, amit egy szakpolitikus nem tudott” – mondta még.