Persányi: "a Greenpeace nyitott kapukat dönget"

Az aktivisták nagyrészt nyitott kapukat döngetnek, mert a magyar kormány jövő héten Brüsszelben támogatni fogja az Európai Bizottság javaslatát és 2020-ig kész 20 százalékkal csökkenteni az üvegház-hatású gázok kibocsátását a nyolcvanas évek második feléhez képest – reagált Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a Greenpeace csütörtöki budapesti akciójára.

Az aktivisták a Lánchíd korlátjához bilincselték magukat, heten pedig alpintechnikai felszereléssel, kötélen lógnak és jelenleg is tartják a híd alatt a 120 négyzetméteres vásznat, melyen “Klímariadó! Zöld energiát!” felirat látható. A rendőrök a vízi közlekedés veszélyeztetése miatt indítottak eljárást az aktivisták ellen. A hidat még mindig lezárva tartják, ezért a környéken dugó alakult ki.

Persányi Miklós szakminiszter a helyszínen tájékozódott a helyzetről, majd újságíróknak is nyilatkozott. A tárcavezető a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a klímaváltozás fontosságára mindenképpen fel kell hívni a figyelmet és ezt egy demokráciában mindenki maga döntheti el hogyan teszi.

Persányi korábban leszögezte: alapvető nemzeti feladat a klímaváltozással foglakozni és megígérte, hogy még idén az Országgyűlés elé terjeszti a Nemzeti Klímaváltozási Stratégiát. A miniszter szeretné, ha ez nem válna pártpolitikai kérdéssé, mivel több évtizedes feladatokról van szó.