Permetezzünk-e januárban?

Permetezzünk-e januárban?
Magyarország – Mint több fórumon is elhangzott az utóbbi napokban, és több szakember is aggodalmát fejezte ki: a szokatlanul enyhe téli időjárás erősen kedvez a kórokozók áttelelésének, és így könnyen lehet, hogy a tavasz első jelére máris nagy nyomással kell szembenézniük a gazdáknak és a kiskert­tulajdonosoknak.

Ez különösen azért tölti el nyugtalansággal a kerttulajdonosokat, mert a tavalyi kemény tél ellenére is az összes fertőzés megjelent a kertekben és udvarokon, amely csak előfordulhat, ugyanis a tavaszi hűvösebb, esős, nyálkás idő kitűnő táptalajt jelentett a gombabetegségeknek és az egyéb fertőzéseknek.

A tavalyi kertművelést, a gyümölcsösökben való munkát a lemosó permetezéssel zártuk le – ahogy a tavaszt is ezzel érdemes indítani –, mégis többekben felmerült, hogy nem volna-e érdemes most is permetezni, főleg, ha a növények kizökkennek a mély nyugalmi állapotból a téli tavasz miatt.

A Sieberz tanácsa szerint a tél eleje a megfelelő idő arra, hogy megpermetezzük a növényeket, így megelőzhetjük a telet átvészelő rovarok és betegségek által okozott károkat. A kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszer a leggyakrabban használt téli kezelés. Ne permetezzünk, ha a hőmérséklet fagypont alatt van, vagy ha esik az eső, illetve erős szél fúj. Mindig permetezzünk a használati utasításnak megfelelően.

– ÉM –