Pereli a francia köztársasági hivatalt a Le Monde

A Le Monde című francia lap hétfőn bejelentette, hogy pert indított a francia köztársasági elnöki hivatal ellen, amiért titkosszolgálati módszerekkel, törvényt sértve próbálták megtalálni az újság egyik forrását.

A nagytekintélyű francia napilap közlése szerint Nicolas Sarkozy francia elnök hivatala a belföldi elhárítást utasította az információkat átadó tisztségviselő felkutatására. Sarkozy hivatala cáfolta a lap vádjait.

A Le Monde közlése szerint a Bettencourt-botránnyal foglalkozó egyik júliusi cikkükhöz információkat átadó, az igazságügyi minisztériumban dolgozó forrásuk felderítésére utasította a francia elnöki hivatal a francia elhárítást (DCRI). A francia hatóságok már hónapok óta nyomoznak Lililane Bettencourt, a L’Oreal kozmetikai cég örököse ellen adócsalás, valamint illegális pártfinanszírozás gyanújával. Állítólag törvénytelenül támogatta Sarkozy 2007-es választási kampányát

A francia törvények lehetőséget adnak az újságíróknak arra, hogy ne fedjék fel forrásaikat, és kapcsolataikat a rendőrség nyomozói előtt. Az újságírókat csak kivételes esetekben lehet erre kötelezni, de a Le Monde szerint a mostani esetben azok a kivételek nem teljesülnek.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s