Per nyert volt férje ellen az egyik leggazdagabb német nő

Megnyerte a volt férje ellen indított perét az egyik leggazdagabb német asszony egy brit bíróságon. A per tárgya egy szerződés volt, amit a pár az 1998-as házasságuk előtt kötött. A szerződés értelmében egyikük sem követel pénzt, értéket a másiktól válás esetén.

A 39 éves Katrin Radmacher német állampolgár, volt férje, a 37 éves Nicolas Granatino pedig francia állampolgár. A szerződést és a házasságot is Londonban kötötték 11 évvel ezelőtt. Tavaly egy másik brit bíróság 5,6 millió fontot itélt meg a volt férjnek 2006-os válásukat követően a papíriparban meggazdagodott asszony 100 millió fontra becsült vagyonából, dacára a kettejük közötti szerződésnek. Az asszony ezután a londoni Fellebbviteli Bíróságtól kérte, hogy szerezzen érvényt a szerződésnek, amit Németországban és Franciaországban elismertek, Nagy-Britanniában azonban nem volt kötelező ereje.

A csütörtöki döntést elemzők mérföldkőnek tekinti a válások utáni vagyonmegosztási konfliktusok jogi megítélése szempontjából. Lord Matthew Thorpe, az ítélkező három bíró egyike azt mondta, hogy a bíróságoknak megfelelő súlyt kell adniuk az ilyen szerződéseknek a jövőben.

A londoni bíróság azonban nem “sermmizte ki” a volt férjet, csupán egymillió fontban állapították meg a neki járó pénzt arra alapozva, hogy Katrin Radmacher a válás után beleegyezett abba, hogy a férfinak ad 700 ezer fontot, amiből kifizetheti adósságait. A bíróság ugyanakkor elutasította, hogy a férfi bármiféle pénzbeli ellátásra tartson igényt a továbbiakban. A férfi kapni fog még 2,5 millió fontot cserébe azért a luxusházért, aminek tulajdonjoga az asszonyé lesz, amint fiatalabb, most hatéves lányuk eléri a 22 éves kort. Az ítélethirdetés után a 39 éves asszony elégedettségét fejezte ki.

A pár házassága nem azért ment tönkre, mert bármelyikük megcsalta a másikat. Azért váltak el, mert a férfi feladta jól jövedelmező állását a pénzügyi szektorban, és elment szerény fizetésű biotechnológiai kutatónak az oxfordi egyetemre. A nő ezt nagyon zokon vette, és ekkor elhidegültek egymástól.