Per, elmaradt rendezések miatt

Akt.:
Kiss Csaba
Kiss Csaba
Miskolc – Kiss Csaba a bírósághoz fordult, mert – bár készült ezekre – kikerült a műsortervből két előadás.

Pert indított elmaradt miskolci rendezései miatt Kiss Csaba, a Miskolci Nemzeti Színház volt igazgatója. A tárgyalás májusban folytatódik.

Biztatási kártérítés

Kiss Csaba lapunknak elmondta: úgynevezett biztatási kártérítésről van szó. A keresetet tavaly augusztusban adta be, azt követően, hogy a miskolci közgyűlés, indoklás nélkül visszahívta ügyvezetői posztjáról, s kikerült a miskolci színház 2015/2016-os évadának műsortervéből az a két előadás, amelyet rendezőként ő jegyzett volna.

– A műsortervet én készítettem elő, s nagyobb részt végül ez is valósult meg. Kivéve az én két rendezésemet, a Boris Vian sanzonjaira épülő „Tajtékos dalok” című előadást, és John Cassavetes Premier című filmjének hazai színházi ősbemutatóját. Mindkettő előrehaladott állapotban volt. Komoly munka volt mögöttünk, 13 dal műfordítását rendeltem olyan alkotóktól, mint Müller Péter Sziámi, Karafiáth Orsolya, Takács M. József és mások.

A Cassa­vettes film amerikai jogtulajdonosával megállapodtunk a jogdíjakról, mindkét előadás esetében megegyeztem a tervezőkkel és a vendégművészekkel is (Lukáts Andor, Tímár Éva, Kálid Artúr), a Színház- és Filmművészeti Egyetemről fizetés nélküli szabadságot vettem ki erre a időre. A Vian-előadás próbái 2015. április 14-én kezdődtek volna. Ekkor a közgyűlés engem teljesen váratlanul, március 18-án ügyvezetőként indoklás nélkül felmentett. Rendezőként nem volt kifogás ellenem, ezt igazolja például, hogy a polgármester ősszel Érdemes Művész díjra terjesztett fel. Szabó Máté, az új ügyvezető a két produkcióról való személyes egyeztetés nélkül kivette a kész műsortervből az általam rendezendő darabokat.

Ez akkor történt, amikor már lényegében minden színháznak összeállt az évadterve, esélyem sem maradt, hogy a következő 8–10 hónapban rendezőként másutt munkát vállalhassak. Felmentésem után egy évvel, most márciusban kezdtem próbálni a budapesti Nemzeti Színházban, ahol Ingmar Berg­man Szenvedély című művét rendezem.

​Reméli, rövidesen

Kiss Csaba elmondta, nagyon reméli, hogy a Miskolci Járásbíróság a bizonyítékok és több hasonló precedensértékű per tapasztalata alapján rövidesen ítéletet fog hirdetni.

– ÉM-BA –


„Nézetem szerint nem megalapozott”

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója is nyilatkozott az Észak-Magyarországnak:

– Alperesként, mint a színház ügyvezető igazgatója vettem részt csütörtökön a Miskolci Járásbíróságon Kiss Csaba felperessel való tárgyaláson. Nézetem szerint Kiss úr biztatási kártérítési igénye nem megalapozott. A színház ügyvezető igazgatói posztjából való azonnali hatályú felmentése előtti időszakban Kiss Csaba dramaturg-rendezőt Kiss Csaba akkor még ügyvezető igazgató kérte fel a rendezésre, tehát azt mondhatjuk, hogy önmagát „biztatta”.

Másrészt mivel kizárólag ügyvezető igazgatóként és nem rendezőként állt a színház alkalmazásában, illetve a Miskolci Nemzeti Színházzal Kiss Csaba rendezőnek sem ügyvezetői munkaviszonya alatt, sem a felmentését követően semmilyen írásos szerződése nem volt az általa említett két darab megrendezésére, azt gondolom, hogy a biztatási kártérítésre vonatkozó igénye teljességgel alaptalan. Az viszont tény, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Miskolci Nemzeti Színház saját költségvetéséből már kifizetett egy igencsak jelentős összeget Kiss úr részére, az azonnali hatályú felmentésének okán.
hirdetés


hirdet�s