Per a Sparkasse ellen a Lehman Brothers miatt

Pert indított egy német házaspár a Sparkasse bank ellen pénteken, miután a pénzintézetben beszélték rá őket a Lehman Broters részvényeire. Németországban az elmúlt években több tízezer számlatulajdonos helyezte el megtakarított pénzét a csődbe ment banknál.

A hamburgi fogyasztóvédelmi központban eddig ezren jelentették be, hogy annak idején nem világosították fel őket kellőképpen az esetleges kockázatokról. Egy nyugdíjas házaspár Frankfurtban most pert indított a helyi Sparkasse ellen, mert a pénzintézet munkatársa ajánlotta annak idején – mint biztos betétet – a Lehman Brothers adóslevelét. A házaspár 12 ezer eurót fektetett be és elmondásuk szerint még a nyár végén is, amikor már egyre bizonytalanabbá váltak az amerikai pénzintézetek által kibocsátott betétek, a Sparkasse tanácsadója nyugalomra intette ügyfeleit. Szeptember közepén aztán közölték velük, hogy a Lehman Brothers csődbe ment és ezért megtakarított pénzük elveszett.

A bírósági eljárás megkezdése előtt a védőügyvéd közös megegyezésen alapuló, peren kívüli megállapodást javasolt a károsult házaspár nevében, de a Sparkasse ezt elutasította. A hamburgi fogyasztóvédelmi központ munkatársa ugyanakkor arra figyelmeztette a károsultakat, hogy az Egyesült Államokban követett gyakorlattal ellentétben, a német jog ugyan nem ismeri a csoportos pereket, javasolta, hogy semmiképpen se fogadják el bankjaik azon indítványát, amelyben a csődbe ment pénzintézetek adóslevelén feltüntetett összeg 70 vagy 80 százalékát kínálják fel kárpótlásként és ragaszkodjanak betéteik teljes visszatérítéséhez.