Pénzükre váró panelek – Magyar Nemzet

Várhatóan megváltozik idén a panelházak felújításának rendszere – írja a lap. A program anyagi terheit jelenleg az állam, a helyi önkormányzatok és a lakóközösségek egyenlő arányban viselik. A helyhatóságok azonban kevesebb pénzzel támogatnák a beruházásokat, így a lakók önrésze nőne.

A tavalyi pályázatokra 15 milliárd forintot igényeltek, amelyből 73 ezer lakást lehetne korszerűsíteni. Eddig azonban csak kevesebb mint egyharmadukat bírálták el, így még nem tudni, hogy mikor írják ki az idei pályázatokat.

A pályázók jelenleg átlagosan 200 ezer forint körüli támogatást kapnak, ám elvileg lakásonként 800 ezer forintos támogatásból és 400 ezer forintos önrészből lehetne teljesen rendbehozni az elavult rendszereket – írja a lap.

A panelprogramot még az Orbán-kormány hirdette meg 2001-ben. A Medgyessy-kabinet 15 év alatt 2000 milliárd forintos felújítási költségek harmadát ígérte. Ám az évi 120 milliárd forint helyett 2004-ben csak 800 millió, egy évre rá pedig 3 miliárd forintot költöttek a feladatra.