Pénzügyi tranzakciós illeték – Gyuris: átfogó módosítás kell

Budapest, 2012. május 23., szerda (MTI) – Átfogó módosítást javasol a bankszövetség a kormánynak a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat kapcsán – közölte Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja az m1 Ma reggel című műsorában szerdán.

 

A beterjesztett törvényjavaslat szerint a pénzforgalmi illeték a bankokat terhelné. A jelenlegi magyarországi bankadó 17-szerese az európai átlagnak, de csaknem 50-szerese lenne, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formában fogadnák el – hangsúlyozta a bankszövetség elnökségi tagja, hozzátéve, hogy javaslatuk szerint a bankok és az ügyfelek között kellene megosztani ezt a terhet.

A bankszövetség bízik abban, hogy tárgyalások után olyan pénzfogalmi illeték bevezetésére kerülhet sor, amely mindenki előtt egyértelműen és tisztán mutatja a terheket – mondta Gyuris Dániel.

A szakember szerint a jelenlegi tervezetnél sokkal átgondoltabb, majdnem minden pontjában módosítandó javaslattal lehetne megtalálni a megoldást.

Az Országgyűlés már megkezdte a törvényjavaslat tárgyalását, ebben a szakaszban nemcsak a kormány képviselőjével, hanem valamelyik parlamenti képviselővel együtt lehet ezt végiggondolni – fogalmazott.

A bankszövetség elnökségi tagja szerint ha a törvényjavaslat a jelenlegi formájában marad, az további recessziót vetít előre.

A bankok hitelező képességének romlása mellett a másik fő hatás az, hogy az igazán európai méretekben gondolkozó vállalkozások rövid úton, akár egy hónap alatt külföldre tudják telepíteni pénzforgalmukat – mondta Gyuris Dániel.