Pénzügyi csúcstalálkozó – Kovács Árpád, Stumpf István

Budapest, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Az elmúlt két évben a kormány kétségtelenül sokat tett az államháztartás, benne a központi költségvetés konszolidálásáért – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón, csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: az idén is 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány, sőt, 2012-ben és 2013-ban is várhatóan 2,5 százalék körül lesz a deficit.

A rövid távú egyensúlyt hozó intézkedések azonban hosszabb távon növekedési áldozatot eredményeznek. A Költségvetési Tanács elnöke jelezte azt is, hogy az ország finanszírozhatóságának szempontjából kulcskérdés az, hogy Magyarország minél előbb megkösse a megállapodást az IMF/EU kettőssel, hiszen a mostani világgazdasági, eurózónabeli folyamatok, és azok hatásai miatt a CDS-felárak változása rövid időn belül 100 milliárd forintokkal is növelheti az ország finanszírozási igényét.

Kovács Árpád elmondta: az idén 0 százalék körüli gazdasági növekedés várható, az európai, illetve a német gazdaságban zajló folyamatok miatt a magyar gazdaság elkerülheti, hogy recesszióba csússzon át. Pozitívnak mondta, hogy az ország külső egyensúlyát nézve a folyó fizetési mérleg többletet mutat. Hosszabb távon azonban gondot jelent majd, hogy a magyarországi beruházási ráta a legalacsonyabb a régióban – fűzte hozzá.

Stumpf István alkotmánybíró, volt kancelláriaminiszter rámutatott: a pénzügyi és a gazdasági válság után most a világ szociális válságot él át, nő a szegénység, az éhínség, a túlnépesedés problémája

Kiemelte: a mostani helyzet rávilágított arra, hogy a neoliberalizmusra épített jó kormányzás koncepciója napjainkra “léket kapott”. Nem a piacnak, hanem az államnak kell kormányoznia – mondta, hangsúlyozva, különösen igaz ez a mostani világgazdasági folyamatokat tekintve.

– MTI –