Pénzügyi csúcstalálkozó – Bajnai: gyökeres fordulatra van szükség

Budapest, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Gyökeres fordulatra van szükség a foglalkoztatásban, a tőkevonzásban, és ezzel párhuzamosan helyre kell állítani a demokráciát biztosító független intézmények jogállását – mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón, csütörtökön Budapesten.

A fordulatnak ki kell terjednie a bankokkal való új egyezségre is, mert enélkül nem tud elegendő hitelhez jutni a hazai kis- és középvállalati szektor – rögzítette Bajnai Gordon.
A volt miniszterelnök szerint a nemzet érdeke egy erős Magyarország, egy gyarapodó nemzet megteremtése, a cél a nemzetgazdaság hosszú távú, tartós növekedésének megvalósítása.
A mindenkori kormányok által kért áldozatnak három követelménynek kell megfelelnie – hangsúlyozta Bajnai Gordon, első helyre téve, hogy az áldozat ne tartson tovább, mint az elkerülhetetlen. A második követelmény, hogy akiktől az áldozatot kérik, azoknak mondják el, miért van erre szükség. Legyen értelme annak, hogy áldozatot kér egy kormány a lakosságtól, ez a harmadik követelmény – tette hozzá.
Az IMF nem a megoldás, az IMF csak haladék, második esély, hogy a korábbi hibákat legyen idő kijavítani, a megoldás a mindenkori kormány kezében van – mondta Bajnai Gordon.
Több hónap telt el az IMF/EU-kapcsolatfelvétel bejelentése óta, és egyre többen teszik fel a kérdést, hogy csak tárgyalni akar a kormány, vagy meg is akar állapodni – tette hozzá.
“Bár a tárgyalások esélye is képes átmenetileg stabilizálni a forintot, de az is igaz, hogy aligha lesz megállapodás a jelenlegi gazdaságpolitika kudarcának, zsákutcás voltának beismerése és érdemi korrekciója nélkül” – jelentette ki Bajnai Gordon, megfogalmazva a tételt: hajlandó-e idáig elmenni Magyarország jelenlegi kormánya. Véleménye szerint ez lenne az ország érdeke.
Az IMF/EU-megállapodás döntően azért húzódik, mert a kormány nem a jelenlegi gazdaságpolitika korrekcióját keresi, hanem a jelenlegi gazdaságpolitika folytatását szeretné elérni, minimális, taktikai engedményekkel – hangoztatta előadásában a volt kormányfő.
Úgy fogalmazott, a nemzeti érdek és a jelenlegi kormány szűk hatalmi érdekének szembenállásából fakad, hogy az IMF/EU párossal való vitában valójában nem a nemzeti érdekért folyik a küzdelem. Véleménye szerint a bírák korai nyugdíjazása, ami a bírói függetlenség csökkentését jelenti, vagy az MNB függetlenségének korlátozása aligha egyenlő a nemzeti érdekkel.
A növekedés érdekében a foglalkoztatás és a tőkevonzás mellett gyökeres fordulatra van szükség a kiszámítható és minőségi intézményrendszer és jogszabályi környezet terén – hangsúlyozta a volt miniszterelnök. A válság után született egyetértés szerint a piaci versenynek külső szabályozásra, felügyeletre van szüksége, különben a szabályozatlan piaci verseny felfalhatja önmagát, tönkreteheti a kapitalizmus értékeit, kártékony monopóliumok alakulhatnak ki – tette hozzá.
“Ha a demokráciát egyfajta politikai piaci versenynek tekintjük, akkor ott is szükség van a szereplőktől független szabályozásra, azaz fékekre és ellensúlyokra. Azért van ezekre szükség, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet, amelyben a verseny egyik aktuális győztese kizárhatja a jövőbeni verseny jótékony hatását a politikai piacról” – mondta Bajnai Gordon.
Következtetése szerint a jelenlegi kormány a piac szabályozására lassan semmilyen eszközt nem tart elképzelhetetlennek, miközben a hatalomgyakorlás piacán, a politikában kialakult hatalom korlátozására semmilyen eszközt nem tart elképzelhetőnek.
Független, a költségvetésből finanszírozott intézményekre van szükség, olyan alkotmánybíróságra, költségvetési tanácsra, nemzeti bankra, számvevőszékre, vagy független bíróságra, amelyet nem fosztanak meg cselekvőképességétől, és emellett a fékek és ellensúlyok rendszeréhez tartozik a szabad sajtó is – jelentette ki Bajnai Gordon.
Magyarországon ma a politikai monopolkapitalizmus kialakulása fenyeget, és ennek a folyamatnak véget kell vetni – mondta a volt miniszterelnök, aki azt fogalmazta meg, hogy a demokrácia végső soron nem más, mint a rossz vezetés gyors és békés korrekciójának lehetősége.

– MTI –