Pénzt kaphatnak a 2001 szeptember 11-ei terrortámadások füstfelhői miatt megbetegedők

Harminc millió dollárt (azaz négy és fél milliárd forintot) fordíthatnak a 2001 szeptember 11-i terrortámadások utáni por- és füstfelhő miatt megbetegedett New York-i polgárok gyógyítására – jelentették be az Egyesült Államokban csütörtökön.

A World Trade Center romjait takarító munkások és önkéntesek valamint a helybéli lakosok közül sokan légzési zavarokkal és gyomor-bélrendszeri betegségekkel küszködnek, mivel a támadások után még hetekig füstös levegőt lélegezték be. A helyszínen tartózkodó több ezer tűzoltó az úgynevezett “World Trade Centeri köhögéstől” szenved.

“Ez egy jó ötlet. Azok az emberek, akik Manhattan déli részén laktak vagy dolgoztak a szeptember 11-i tragédiát követően nagyon sok port lélegezhettek be és többségüket sohase kezelték emiatt rendesen” – mondta Dr Philip Landrigan, a Mount Sinai School of Medicine egyik vezetője.

Sokak szerint azonban ez egy megkésett intézkedés. “Örülök, hogy végre átadják az erre szánt pénzt” – nyilatkozta Hilary Rodham Clinton new yorki szenátor “Nem létezhet semmi kifogás az ellen, hogy ne kezeljék az ott lakó, tanuló és dolgozó emberek 2001 szeptember 11. okozta egészségügyi problémáit.” -tette hozzá a volt demokrata elnökjelölt.

A New York-i kórházak és magánklinikák valószínűleg 2008 szeptember 30-ig igényelhetnek pénzt, de még nem tudni, hogy hány embert kell majd ebből az összegből ellátniuk.Sporthírek