Pénzt hamisítottak Diósgyőrben, a várnál

Megnézték azt is, hol találták az érméket
Megnézték azt is, hol találták az érméket - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Különleges leletekre bukkantak a szakemberek a Huszárvár területén zajló ásatáson. Megnézhettük.

– Nagyon tetszenek a megtalált igazi pénzérmék! – mondta érdeklődésünkre Szabó Gerda, a miskolci Jókai Református Általános Iskola tanulója, aki az elsők között láthatta a napokban talált pénzhamisító műhely „termékeit” is. – Én biztos, hogy nem ismerném fel, hogy melyik az igazi, mert teljesen ugyanolyan. Gerda arról is beszélt szerdán, hogy iskolájával sokat járnak a várban, és érdekli a történelem, leginkább Hunyadi Mátyás kora.

Április óta dolgozunk a vár környezetében.” Miskolczi Melinda

Kemencék lenyomata

– A Diósgyőri vár Huszárvár elnevezésű részén dolgozunk, a vár fejlesztéséhez kapcsolódóan a tervezett látogatóközpont nyomvonalát vizsgáljuk – ezt már Miskolczi Melinda, a Herman Ottó Múzeum régésze nyilatkozta portálunknak. – Arra számítottunk, hogy lesznek falak, azonban ez alatt került elő egy igazán izgalmas, érdekes és nem várt dolog: találtunk egy olyan fémfeldolgozó műhelyt, aminek nem a pénzhamisítás lehetett a fő tevékenysége, mindenesetre végeztek azt is.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Ezt abból gondolják, hogy találtak egy bronztöredékeket, darabkákat, fémolvadékot, illetve vasat is elég nagy számban.

– Több olyan kemencének a lenyomatát is érzékeltük itt a területen, amelyek hosszabb ideig működhettek. Ahol most állunk, ezen a részen került elő a legtöbb érmécske – mutatta Miskolczi Melinda. – Április óta dolgozunk a vár környezetében – a Huszárvárban augusztustól –, és ezalatt az idő alatt 66 érmét, pénzhez hasonlító tárgyat találtunk.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Kiderült az is: találtak, pontosabban hitelesítettek egy olyan Mátyás kori épületet, amelynek a padlószintje alól szintén előkerültek érmécskék.

– Ezek igaziak, mindkét oldalukon látszik a veret – tette hozzá a régész, aki az érmécskék keletkezését a 16. század második felére teszi.

Juhász-Léhi István


November végéig

„Szeretnénk megmutatni a látogatóknak azt, hogy hogyan dolgozik egy régész, és miként zajlik egy ásatás. Éppen ezért november végéig lehetőséget biztosítunk arra, hogy ásatásbetekintő séták keretében láthassák mindezt.” – nyilatkozta Almási Beatrix, a Diósgyőri vár kommunikációs menedzsere. Bejelentkezni az info@diosgyorivar.hu e-mail-címen lehet és hétköznapokon, 9 és 15 óra között tudják fogadni az érdeklődőket. Miskolczi Melinda ásatásvezető kalauzolja a látogatókat: a szakember mindent elmond és megmutat.