Pénznyelő a csanyiki szanatóriumból

Pénznyelő a csanyiki szanatóriumból
Miskolc – Korábban KISZ-iskola, majd szanatórium állott ott. Most őr áll ott. Ki tudja, mennyiért, s meddig még… Mindenesetre eddig nem sikerült vevőt találni rá, noha érdeklődők akadtak. Vajon mi lehet az oka?   A csanyiki területre vonatkozó szabályok

Üres, majd pedig eladó lett a megyei önkormányzat tulajdonban álló ingatlan, a Szent Ferenc Kórház volt szanatóriuma. Csakhogy nem nagyon kapkodnak érte.

A páratlan szépségű környezetben lévő ingatlant közel fél milliárd forintért hirdette meg a megyei önkormányzat. Érdeklődők ugyan akadtak, de vevő egy sem, tudtuk meg dr. Ódor Ferenctől, a megyei közgyűlés elnökétől.
Emlékezhetünk, a Molnár-féle kórháztörvény nyomán vált funkciótlanná az épületegyüttes, amikor is az addig ott működő légzőszervi rehabilitáció és a pszichoterápia beköltözött az anyaintézménybe. 2007 őszén döntött úgy a fenntartó önkormányzat: korlátozottan forgalomképesből forgalomképessé nyilvánítja az ingatlant, azzal a megkötéssel: az eladásból befolyó összeget az egészségügybe forgatják vissza. Vajon nem hiányzik a közel félmilliárd?

Nem sürgős…

– A megyei fenntartású kórházak pénzügyi helyzete szerencsére nem igényel azonnali beavatkozást, így az nem merül fel, hogy oda kellene hirtelen nagyobb összeget pumpálnunk.

Az elnököt arról is megkérdeztük: nincs-e tervük, szándékuk saját hasznosításra, hiszen így csak nyeli a pénzt az őrzés. (Hogy mennyit fizetnek ki őrzés címen, azt dr. Ódor Ferenc nem árulta el, gazdálkodási érdekekre való hivatkozással. Csupán annyit jegyzett meg: egy ekkora területért nyilván nem pár százezret kérnek.)
– Nincs olyan cél, amire meg is felelne, s amihez támogatást kaphatnánk.

Mi nem lehet?

Azt is találgattuk, mire volna alkalmas az ingatlan. Szabadidő-központnak, wellness-központnak, de nem biztos, hogy arra volna errefelé akkora kereslet, hogy megérje belevágni, s pályázni sem igen lehet e célra. Idősotthonnak is adná magát a környezet, de a megközelíthetőség ennek ellene szól. Lehetne még lakópark, csakhogy a város rendezési tervében nem lakóövezetként szerepel. S ez bizony kizáró ok.

 
A megyei közgyűlés elnökét szembesítettük dr. Kása Miklóskórházigazgató azon korábbi kijelentésével, miszerint a műszaki állapotok miatt 2-3 éven belül amúgy is fel kellett volna újítani a csanyiki intézményt. – Szerintem egyfelől 1996-ban kellett volna, amikor 700 millió forintos rendkívüli pénzre tett szert a megyei önkormányzat. Másfelől viszont az intézmény szanatóriumként az utolsó pillanatig funkcionált.

Busszal a barlangba
A szanatóriumi betegeket az átköltözés óta a Szent Ferenc Kórházban fogadják: a pszichoterápián változatlanul 60 ágyon, a légzőszervi rehabilitáción azonban 52 helyett 40-en. Nem ugyanolyan ideális a természeti környezet, de már beletörődtek a betegek, hogy be kell érjék a kórházi parkkal. Nem marad el a barlangkúra sem, csak éppen a betegeket bérelt autóbuszokkal szállítjuk naponta a belvárosból az István-barlangba — mondta el dr. Kása Miklóskórházigazgató.

Ha volna is…
Miskolc – Véleményem szerint, ha nehézségbe ütközik a csanyiki ingatlan eladása, annak két oka lehet. Az egyik, hogy túl keveset adnának érte, a másik, hogy az érdeklődők, a befektetők, pláne a mostani, bizonytalan helyzetben, tekintve az ITC-székház példáját is, óvatosak. Az nyilvánvaló, hogy az ingatlant minimum fel kellene újítani, netán továbbépíteni, ami nem kis költség. Nemcsak a bankok, a beruházók sincsenek könnyű helyzetben mostanság – válaszolta portálunk kérdéseire Viszlai József, Miskolc főépítésze. – Az építészeti feltételekről, kötöttségekről mind az eladó, mind az érdeklődő szabadon tájékozódhat, hiszen minden szükséges információ, a városszabályozási terv, fenn van a város honlapján – tette hozzá. Mint elmondta, nincs tudomása arról, hogy bárki kezdeményezte volna a szabályozási tervben szereplő átminősítést. Ha volna ilyen kérelem, akkor annak be kellene járnia az ország egészére egyaránt érvényes, jogszabályban rögzített utat, ami a legsimább esetben is 9-12 hónap. Feltettük azt a kérdést is: állítólag a csanyiki szanatórium térségének beépíthetősége a hatályos szabályozási terv alapján mindössze 5 százalék. Ugyanakkor a jelenlegi beépítettség ezt jóval meghaladja. Mi ilyenkor a teendő: csak elbontani lehetne belőle? – Amikor ezek az épületek épültek, úgy a 70-es évek tájékán, finoman fogalmazva az építési jogok és jogviszonyok kevésbé voltak rendezettek. A konkrét ingatlan beépítettségére vonatkozó adatoknak utána kellene nézni. Általában csak azt mondhatom, hogy valószínű, hogy nem bővíthető tovább a jelenlegi szabályozás szerint, de „visszabontási kötelezettségről” nincs szó.

Lebányásztunk a honlapról:

A hatályos szabályozási terv alapján a volt csanyiki szanatórium térsége a Kiz-600013 szabadidőközpont övezetbe tartozik.

A maximális beépíthetőség: 5%-os.

A maximális építménymagasság: 6,0 m.