Pénzkérdés – kiskönyvet írt gyerekeknek Bokros Lajos

Miért nem keres mindenki ugyanannyit, miért nincs sok embernek munkája, mit jelent a válság – egyebek mellett ilyen kérdésekre próbál választ adni az MDF miniszterelnök-jelöltje abban a 71 oldalas kiskönyvben, amelyet gyerekeknek írt. A “Pénzkérdés” címû kiadványból százezer példányban készült, és része a párt választási kampányának.

A kiskönyvben 15 kérdésre ad egyszerû, könnyen érthetõ választ Bokros Lajos. Minden választ rajzokkal illusztráltak, több képen egy bajszos, szemüveges férfi látható, aki egyebek mellett pékként, fodrászként, traktorvezetõként vagy éppen autóversenyzõként tûnik fel.

A volt pénzügyminiszter a kiadvány bevezetõjében azt írja: a füzet arról szól, “hogyan is mûködik az a hatmilliárd ember által folytatott cserebere, amit gazdaságnak hívunk”. Választ ad a kiskönyvben például arra, hogy miért nem jut pénz mindenre és mindenkire, miért vannak gazdag és szegény országok, miért nõnek az árak, miért kell adózni, valamint felhívja a figyelmet a Föld és a környezet védelmére.

A “Miért adózunk?” címû fejezetben az olvasható, hogy “vannak, akik egyáltalán nem akarnak a közös perselybe beleadni, szeretnék a pénzüket a maguk perselyébe tenni. Õk azoktól vesznek el, akik becsületesek. Ez pedig ugyanolyan bûn, mint a lopás”. A “Miért nem jut pénz mindenre és mindenkinek?” címû fejezetben pedig Bokros Lajos azt írja: “Az államnak döntenie kell, mire költi el az emberek közös pénzét”.”Ez nem könnyû feladat, így sajnos mindig van, aki kevesebb pénzt kap a közösbõl, és többet szeretne. Ez lenne a politikusok feladata: jól beosztani a közös pénzünket, amelyet rájuk bízunk”.

Somogyi Zoltán, az MDF kampányfõnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: a füzetbõl 100 ezer példány készült, és az ajánlószelvények gyûjtésekor osztják szét azok között, akik az MDF jelöltjének adják a szelvényüket. A kiskönyv, valamint az MDF választási programját tartalmazó kiadvány elõállításának összköltsége 5 millió forint alatt volt – tette hozzá.