Pénzért cseteltek a hölgyek, 48 millió a bírság

Valójában nem társkeresõk, flörtölõk, kalandot keresõk voltak azok a hölgyek, akikkel SMM-en keresztül kapcsolatba lehetett lépni, hanem fizetésért cserébe, munkaként végezték a csetelést. A szolgáltatást három vállalkozás televíziós üzemeltette, a Gazdasági Versenyhivatal, közülük ketttõre összesen 48 millió forint bírságot szabott ki a fogyasztók megtévesztéséért – tudatta csütörtökön közleményben a GVH.

A Gold Sweet 2002 Kft. és a Digitania Zrt. – a technikai hátteret megteremtõ Formatel Kft.-vel – két éve reklámokban hirdette SMS magic, Flört, Randi és Randi1 szolgáltatását. Vonzó hölgyek képeit mellékelve flörtölésre, kalandkeresésre, társkeresésre hívtak fel férfiakat SMS útján, emelt díjas tarifával.

A GVH viszont azt állapította meg, hogy a fényképek nem azokéi, akikkel az SMS-t elküldõ ügyfelek kapcsolatba léphettek – derül ki a versenyhivatal közleményébõl. Mindemellett szó sem volt valóban flörtölni kívánó, kalandot, társat keresõ hölgyekrõl. Fizetés fejében, munkaviszonyban álló személyekkel cseteltek a kliensek – fejtette ki a GVH határozatát Mihálovits András, a GVH szóvivõje. Az volt a feladatuk, hogy SMS-ezésre buzdítsák az érdeklõdõket.

A GVH arra a következtetésre jutott, hogy a szolgáltatók ezzel megtévesztették a fogyasztókat. A Formatel Kft. felelõsségét nem tudták minden kétséget kizáróan megállapítani, ezért vele szemben megszüntette az eljárást, a Gold Sweet és a Digitania 8, illetve 40 millió forint bírságot kapott. A különbség oka az, hogy a Digitania “visszaesõ”, hasonló megatartásért már korábban elmarasztalta õt a GVH.