Pénzen vett egészség

Régóta tudjuk, de ma is igaz: a hazánkhoz képest dúsgazdag Amerikában azért is retteg mindenki a betegségtől, mert tudja: gyógyulása rengeteg pénzébe, olykor szinte egész megtakarítotásába, netán a vagyonába kerül(het).
Kovács Éva jegyzete

Nos, ha úgy tetszik, e téren megtettük a kezdő lépést Amerika felé…

A törvény kimondja, Magyarországon mindenkit megillet a gyógyulás joga. Ráadásul ingyen, térítés nélkül. Ha azonban a mostanában napvilágra került módosító javaslat valósággá válik, akkor nyugodtan használhatjuk a múlt időt, mert visszanyert egészségükért azok is fizetni fognak, akik eddig ezért egyetlen fillért sem áldoztak.

A tervet persze máris igen sokan támadják, s állítják: okkal. Elsősorban természetesen azok, akik eddig kivonták magukat ezirányú kötelezettségeik alól. A helyeslők táborába viszont azok a milliók tartoznak, akik aktív dolgozóként még esélyt sem kapnak arra, hogy fizetésről vagy nem fizetésről döntsenek, mert kézhez sem kapják, járandóságaikból automatikusan levonják azt a tb. járulékot, amelyből azután betegség esetén gyógyításukat fizeti a biztosító.

Igazságos vagy igazságtalan a tervezet, amely az egyenlőség szándékával született?

A kérdésre lelkiismerete, anyagi és egyéb helyzete alapján adhat választ ki–ki maga.

Egy biztos: sokakat irritál, – tegyük hozzá, joggal – ha azt látja, ami az ügyeskedőnek ingyen van, azért ő komoly pénzeket fizet. Aki teheti, ma már akár luxusellátást is vásárolhat magának, borsos árért a legtöbb kórházban különszoba, televízió és egyéb forma is rendelkezésre áll. A másik véglet azoké, akiknek nemhogy kórházra, de még betevő falatra sincs pénze.

Mint az életben mindennek, a gyógyulásnak, a gyógyításnak is ára van, és ezt az árat valakinek állnia kell!