Pénzbírság a polgármesternek

Pénzbírsággal sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Tiszakóród polgármesterét. A falu vezetőjét azért büntették meg 270 ezer forintra, mert közhasznú munkásként foglalkoztatott néhány focistát, illetve úgy adott kecskéket a rászorulóknak, hogy a jószágokért segéllyel fizetett. Az ítélet nem jogerős. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a polgármester nem önös érdekből cselekedett, hanem a focicsapat és a helybeliek érdekében.

A nyomozás három éve névtelen feljelentés alapján indult. A vádirat szerint a polgármester az önkormányzat nevében hat kecskét vásárolt rászoruló családok részére, az árát pedig úgy fizette ki, hogy a falubeli eladónak segélyt adott. A bíróság első fokon azért is elmarasztalta a polgármestert, mert négy focistával közhasznú munkavégzésre kötött szerződést.

A polgármestert – nem jogerősen – 270 ezer forint pénzbírsággal sújtották, amit elfogadhatatlannak tart. Gyulai Gáspár úgy fogalmazott: lehet, hogy túlzásba vitte,de segíteni akart.

A testület nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a falu első embere nem egyéni érdekből cselekedett, hanem a kecskék eladójának és a helyi focicsapatnak akart segíteni. Az ítélet nem jogerős. A falu polgármestere felmentésért, az ügyész viszont súlyosbításért fellebbezett.