Pénzbírság a Haradinaj-per tanúját felfedő újságírónak

Hétezer eurós (1,6 millió forint) pénzbüntetésre ítéltek csütörtökön egy koszovói újságírót, aki felfedte egy hágai per egyik védett tanújának a személyazonosságát. Baton Haxhiu, az Expressz című koszovói napilap volt főszerkesztője, az ítélet szerint veszélybe sodorta a Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő elleni per egyik tanúját és annak családját, amikor nyilvánosságra hozta azok nevét és lakcímét.

Haradinajt egyébként április 3-án mentették fel Hágában, “tanúvallomások és bizonyítékok hiányára” hivatkozva. A most 39 éves férfi a kilencvenes évek végén a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű albán gerillaszervezet egyik parancsnoka volt és a gyanú szerint háborús bűnöket követett el, mert részt vett szerb nemzetiségű koszovóiak meggyilkolásában, megkínzásában és kirablásában. Az ítélethirdetés után maga a bíró is elismerte, hogy a tárgyaláson olyan volt a hangulat, amely “félelemmel tölthette el” a per tanúit.

Baton Haxhiut májusban vették őrizetbe Pristinában. A volt újságíró júniusi tárgyalásán azt mondta: nem igaz, hogy semmibe vette volna a nemzetközi bíróságot és akadályozta volna a törvényszék munkáját. Mint állította, a tanú személyazonossága mindenki előtt ismert volt már, amikor nyilvánosságra hozta azt a lapban. A törvényszék szerint azonban Haxhiu annak ellenére tette közzé az információt, hogy tudta: ezzel megsérti a nemzetközi bíróságnak a tanúk védelmére vonatkozó előírását. “Ahhoz, hogy a bíróság teljesíteni tudja a küldetését, elengedhetetlen, hogy biztosítsuk azoknak a bátor embereknek a biztonságát, akik azért jelennek meg a törvényszék előtt, hogy elmondják a történetüket és felkavaró tapasztalataikat” – közölte az ítélőszék.

A volt főszerkesztőt egyébként a jogszabályok szerint akár 100 ezer eurós (23 millió forint) pénzbüntetésre és hétéves elzárásra is ítélhette volna a bíróság. Az 1999-ben New Yorkban Nemzetközi Sajtószabadság-díjjal kitüntetett Haxhiu mellett további öt koszovói albánt vádolnak a nemzetközi bíróság munkájának akadályozásával a Haradinajjal és két vádlott-társával, Idriz Balajjal és Lahi Brahimajjal kapcsolatos perekben.