Pénzátcsoportosítás árvízvédelmi fejlesztésekre

A kormány 8,8 milliárd forintot csoportosít át árvízvédelmi fejlesztésekre – tudatta csütörtöki közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A kormány keddi határozatában 8,8 milliárd forintot csoportosított át árvízvédelmi fejlesztésekre a Környezet és Energia Operatív Programon belül. Ezzel további összegeket nyújt az árvízi biztonság növelése érdekében létrejövő fejlesztések finanszírozására. A pályázati keret emelése lehetőséget teremt az árvízi kockázatok csökkentésére a nem kellő biztonságú szakaszokon, ezáltal védetté válhatnak a mélyen fekvő területeken található települések, településrészek is – olvasható az NFM közleményében.

A pályázatokból a veszélyeztetett területeken található árvízvédelmi töltések építésére és fejlesztésére, a támfalak megerősítésére és a meglévő árvízi tározók rekonstrukciójára lesz lehetőség.

Az árvizek által veszélyeztetett területek Magyarország méretének 23 százalékát teszik ki. A beavatkozást az utóbbi évek jelentős árvizei és az a tény is indokolja, hogy a mintegy 4200 kilométer hosszúságú árvízvédelmi fővédvonalnak körülbelül 36 százaléka nem kellően magas és erős.
– Független Hírügynökség –