Pénz a közbiztonságra

Illusztráció - A legtöbb település térfigyelő kamerarendszert építene az elnyert pénzből
Illusztráció - A legtöbb település térfigyelő kamerarendszert építene az elnyert pénzből
Miskolc, Rudabánya – A közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatásáról döntött a belügyminiszter.

Bár kétség nem fér hozzá, hogy a kormány úgy gondolja, a szegénység csökkenésével egyenes arányban javult a közbiztonság, Pintér Sándor belügyminiszter szerencsére mégis úgy döntött a napokban, hogy kétmilliárd forintot oszt szét a közbiztonság növelését szolgáló önkormányzati fejlesztések támogatására országszerte.

A pályázott összegnek csak egy részét – általában 60 százalékát – kapták az általunk megkeresett helyhatóságok, amelyek jellemzően valamilyen térfigyelő rendszer kiépítésére kérték a pénzt. A kétmilliárdból megyénk településeire 338 millió forint jutott, ebből a legtöbbet, 51,5 millió forintot Miskolc kapta.

Részben önerőből

Dr. Sallai Árpád, Rudabánya jegyzője kérdésünkre elmondta, hogy a város 12 millió forintra pályázott, ebből az összegből szerették volna kiépíteni a település térfigyelő rendszerét, ami a kamerákon kívül a központ kialakítását, a terveztetés és a hálózat kiépíttetését is magába foglalta volna. A belügyminiszter nem egészen 8,4 millió forintot ítélt meg Rudabányának, ahol így a tervezettnél kevesebb kamerával építik ki a rendszert. Mivel két egységet már az önkormányzat saját erőből kihelyezett, és most kilenc kamerára adják be az igényüket, várhatóan 11 berendezés szolgálja majd a helyi közrendvédelmet és közbiztonságot.

Az ormosbányaiak számára korábban tíz fillért sem ítélt meg a belügyminiszter kamerarendszer kiépítésére, mire a helyiek márciusban kétségbeesésükben néma demonstrációt tartottak. Arra akarták felhívni a kormányzat figyelmét, hogy két év alatt közel harmadával nőtt a bűncselekmények száma a községben. Lehet, hogy kutyaugatás nem hallatszik az égig, de úgy fest, az ormosbányaiak „néma szavát” meghallották az illetékesek: a belügyminiszter 8,4 millió forintot ítélt meg az ormosi közbiztonsági növelő fejlesztésekre.

Mint Sike Ferencné polgármester elmondta, a teljes, 19 kamerára tervezett rendszer kiépítéséhez 14 millió forintra lenne szükség, erre pályázott az önkormányzat. Bár a belügyminiszter ennek mindösszesen a hatvan százalékát ítélte meg, a község csak kisebb módosításokat hajt végre eredeti tervén. „Ha kell, saját erőnkből kiegészítjük az összeget”, mondta a polgármester, akitől megtudtuk: 16-17 kamerát mindenképpen szeretnének telepíteni. A videojelek a helyi körzeti megbízotti irodába futnának be, itt fogják rögzíteni is a felvételeket. „Szeretnénk felvenni egy közterület-felügyelőt is, mert önmagukban a kamerák nem sokat érnek”, tette hozzá Sike Ferencné, aki szeretné, ha a kamerák jövő nyár elején már pásztáznák a község utcáit.

ÉM-SZP