Péntektől tilos a dohányzás Gödöllő főterén

Gödöllő – Péntektől tilos dohányozni Gödöllő főterén – döntött a város képviselőtestülete csütörtökön. A tiltás a buszmegállókra és a játszóterekre is érvényes, aki megszegi a szabályt, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Péterfi Csaba kommunikációs igazgató. A városvezetés egy hónapos türelmi idő után kezd büntetni, bár a játszóterek esetében elképzelhető, hogy szigorúbban veszik a rendelet betartását – tette hozzá.

Az új közterület rendelet értelmében a főtéren csak a vendéglátó-ipari egységek és üzletek bejárata előtti 1 méteres sávban lehet ezentúl dohányozni. Ez azt jelenti, hogy a téren lévő szálloda, étterem még ki tud helyezni egy-egy asztalt dohányos vendégeinek – mondta Péterfi Csaba.

A szigorítás egyik oka, hogy a főteret most újították fel félmilliárd forintból, a városvezetés az igényes városkép megóvását tűzte ki célul – magyarázta a kommunikációs vezető. A képviselő-testület az egységes arculat érdekében újraszabályozta a reklámhordozók elhelyezését is, figyelembe véve, hogy január elsejétől a közúti közlekedésről szóló törvény lényeges szigorításokat vezetett be ezen a területen. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanolyan reklámot kell kitennie, de a – lakossági bejelentések alapján – zavaró reklámok eltűnnek.

A rendelet kibővítette a közterület-használati hozzájáruláshoz kötött és a tiltott tevékenységek körét. Engedélyt kell kérni ezentúl az utcai zenéléshez, csak olyanok kaphatják meg, akiknek van zenei végzettsége vagy zeneiskolába jár. Péntektől nem lehet Gödöllő közterületein koldulni vagy adományt gyűjteni sem.

Aki a szabályokat megszegi, akár 50 ezer forintos bírságot is kaphat – ez valószínűleg azokat sújtja majd, akik többedszerre is sem tartják be a rendeletet – mondta Péterfi Csaba. A közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, ennek nagysága háromezertől 20 ezer forintig terjedhet.

A kommunikációs igazgató közölte, a város egy hónapos türelmi időt szabott a rendelet megismerésére és betartására, addig egyelőre nem büntetnek. Kivétel lehet a játszóterekre vonatkozó szigorítás, ahol a gyerekek védelme miatt elképzelhető, hogy szigorúbban veszik a rendelet betartását.

– Független Hírügynökség –További hírek a Magyarország kategóriából