Péntektől Li Csaóval vív párosmérkőzést Lékó Péter Szegeden

Szeged, 2015. augusztus 13., csütörtök (MTI) – A világranglista 14. helyén álló kínai Li Csaóval péntektől hatjátszmás sakk párosmérkőzést vív Lékó Péter Szegeden.

Kozma József önkormányzati képviselő, a Maróczy Géza Sportegyesület elnöke az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, ilyen színvonalú versenyt még nem rendeztek a Tisza-parti városban.

Hozzátette, a párharc jelentős támogatója az önkormányzat, együttműködve a Magyar Sakkszövetséggel, mivel Lékó Péter a város legfiatalabb díszpolgáraként méltó nagykövete Szegednek.

Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára elmondta, a párosmérkőzést komoly nemzetközi érdeklődés övezi, hiszen a világranglista 14. helyezettje és a legjobb magyar játékos csap össze.

A 26 esztendős kínai nagymester, aki 2005-ben hatodik lett a junior világbajnokságon, két évre rá pedig már nemzetközi nagymester lett, elmondta, először játszik ilyen típusú párosmérkőzést. Úgy fogalmazott, két különböző stílus csap össze: amíg Lékó Péter óvatosabb, ő szereti a bonyolultabb, harcosabb partikat.

A világranglista 33. helyén álló Lékó Péter hangsúlyozta, a világkupára történő felkészülés szempontjából nagyon fontos, hogy újra játékba lendüljön, mert idén keveset versenyzett. A szegedi nagymester elmondta, plusz energiát ad számára, ha színpadon játszik és látja, sokan érdeklődnek a mérkőzés iránt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, minden technikai feltétel adott ahhoz, hogy a játszmákat helyben és a világhálón – a leko2015.chess.hu oldalon – nyomon követhessék az érdeklődők. A mérkőzés helyszínén, az IH Rendezvényközpontban a nézők a földszinten Balogh Csaba nagymester élő kommentárjával követhetik nyomon a partikat, az emeleten – ahol a játszma zajlik – pedig fülhallgatón hallhatja a magyarázatot a közönség.

Az első játszmán – melyen a kínai nagymester játszik világossal – Botka László polgármester (MSZP) teszi meg a kezdőlépést. Szombaton Polgár Judit, vasárnap Vikidál Gyula vállalta ezt a szerepet. A hétfői szabadnapot követően – amikor a két versenyző 20-20 táblán szimultánt tart -, Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged vezetőedzője nyitja meg a keddi játszmát.

Verőczi Zsuzsa, a párosmérkőzés szakmai vezetője elmondta, a két játékos megállapodott abban, ha a párosmérkőzés döntetlenre végződik, két rapid játszma következik. Ha akkor sem jutnak döntésre, akkor a “hirtelen halál” jön, amikor világosnak öt, sötétnek négy perc gondolkodási ideje van, de sötétnek elegendő a döntetlen a végső sikerhez.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s