Nagyvilág

2011.09.09. 14:25

Szeptember 11. - Blair: még nemzedéknyi ideig tarthat a szélsőség elleni harc

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. szeptember 9., péntek (MTI) - Még nemzedéknyi ideig eltarthat a fanatizált szélsőségesek elleni küzdelem - írta a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából Tony Blair.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. szeptember 9., péntek (MTI) - Még nemzedéknyi ideig eltarthat a fanatizált szélsőségesek elleni küzdelem - írta a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából Tony Blair.

 

A volt brit miniszterelnök, aki a merényletsorozat idején a Munkáspárt vezette akkori brit kormány élén állt, a Daily Mirror című baloldali brit tömeglap pénteki számában közölt cikkében azt írta, hogy a szeptember 11-ei merényletsorozat elkövetői akkor sem haboztak volna, ha háromezer helyett 300 ezer embert mészárolhattak volna le.

Blair szerint a nemzetközi közösség elért ugyan sikereket a támadások kitervelőivel szemben, ám továbbra is él a cselekedeteiket vezérlő szélsőséges ideológia. "Nem szűnt meg az életformánk, az általunk vallott tisztes értékek, a békénk és jólétünk elleni fenyegetés" - fogalmazott a brit politikus.

Jóllehet a szélsőségesek száma csekély, "alulbecsültük ugyanakkor azoknak a számát, akik osztják a radikális iszlám narratíváját". Az arab tavasz megmutatta, hogy "a többség ugyanazt akarja, amit mi", de a kisebbség jól szervezett, nagyon elszánt és nem korlátozódik csupán az öngyilkos merénylők csoportjára - írta a munkáspárti brit politikus.

Blair szerint még egy teljes nemzedéknyi ideig tartó, sok szinten kifejtett erőfeszítés kell ahhoz, hogy a fanatikusok befolyása jelentéktelenné váljon.

A volt brit kormányfő a cikkben felidézi, hogy éppen beszédére készült a brit szakszervezeti szövetség (TUC) brightoni kongresszusán, amikor megérkeztek az első hírek az amerikai merényletekről. Azonnal felmerült annak lehetősége, hogy Nagy-Britannia is célponttá válhat, ezért London légterében felfüggesztették a légiforgalmat - írta Blair.

A politikus szerint a terrormerényletek méretéből, a pusztítás "válogatás nélküli, elvadult jellegéből" azonnal egyértelművé vált, hogy szeptember 11. hatása tartós lesz.

Blair ugyanakkor elismerte, hogy "rémülettel" töltötte volna el, ha már akkor tudja, hogy a brit hadsereg még egy évtized múltán is Afganisztánban fog harcolni. Hozzátette azonban: ez sem csökkenti elkötelezettségét az akkor kezdett küzdelem mellett, és nem támaszt benne kétségeket aziránt, hogy mi is e harc tétje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!