Péntekre lesz eredmény a szennyezett benzin ügyében

Nemcsak dél-kelet Angliát érinti a szennyezett benzin problémája Nagy-Britanniában. Országszerte több száz autót vittek szervizbe az elmúlt napokban, miután röviddel a tankolást követően a motor “rángatni” kezdett majd sok esetben le is állt, derült ki csütörtökön. Egy londoni autójavító vezetője szerint a probléma csütörtökre akkora méreteket öltött, hogy bizonyos pótalkatrészek elfogytak, a javítási idő kitolódott. Az üzemanyagot már vizsgálja majd a brit Kereskedelmi Ellenőrző Hivatal is, ennek eredményét péntekre ígérik. A szennyezettnek tartott benzinnel elsősorban két áruházlánc benzinkútjánál töltötték fel tankjaikat az autósok. Mindkét cég azt állítja, nincs baj az üzemanyaggal, a panaszok érkezése óta többször is újratesztelték a benzint. A beszállító Greenergy cég pedig azt közölte, hogy a két cég benzinkútjain az üzemanyag megfelel a brit kereskedelmi szabványoknak.

Egy londoni autójavító vezetője elmondta, a probléma csütörtökre akkora méreteket öltött, hogy bizonyos pótalkatrészek elfogytak, a javítási idő kitolódott.

A brit Kereskedelmi Ellenőrző Hivatal gyorstesztjének eredményét péntekre ígérik.

A királyi autóklub (RAC) szerint a szennyezett benzin elsősorban a motor úgynevezett lambda-szondájának árt, ami a kipufogógáz oxigén tartalmát méri a katalizátor előtt, és a vezérlő egység ennek alapján szabályozza a befecskendezést.

A brit fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Direct szerint a kár megtéríthető. A csoport azt tanácsolja az érintett autósoknak, hogy őrizzék meg a blokkokat és szerezzenek be a benzin szennyezettségéről igazolást egy független szervizben.